Prozivali ženu koja svoj ajvar prodaje za 700 dinara: Koliko biste vi platili teglu domaćeg?

Glavno pitanje je da li je ova cena previsoka za domaći ajvar? Kupci kažu da se u marketima nalazi dobar ajvar po mnogo nižoj ceni, ali domaćice navode da se kvalitet ne može porediti. Ko je u pravu?

Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Shutterstock

Ajvar, specijalitet od paprika koji maltene cela Srbije konzumira tokom jeseni i zime, već neko vreme je glavna kulinarska tema u javnosti.

Doduše, prvo je doticao "političke okvire", kada je britanska pevačica albanskog porekla, Dua Lipa, rekla da je ajvar - albanski specijalitet, a sada se u sve pomalo umešala i "ekonomija". Tačnije, pitanje cene domaćeg ajvara.

Jedna korisnica Tvitera je pre nekoliko dana postavila tvit u kojem stoji da prodaje teglu domaćeg ajvara po ceni od 700 dinara, na šta su ostali tviteraši burno reagovali, aludirajući na to da je cena previsoka.

Iako se u marketima može naći tegla ajvara po nižoj ceni (industrijska proizvodnja), činjenica je da njihov kvalitet teško može da parira onom kojim se ponose domaćice iz Srbije, a posebno sa juga zemlje. Takođe, bilo je i onih koji kažu da "ajvar nije osnovna namirnica", te da njegova cena ne treba toliko da potresa građane.

Treba reći i da je pomenuta korisnica ove, ali i ostalih društvenih mreža, odlučila da ajvar prodaje kako bi poboljšala svoje finansijsko stanje, ali i kako bi određeni deo novca otišao u dobrotvorne svrhe.

"Vidim da me mnogi osuđuju i ismevaju i nema veze, neka ih. Ja se ne ljutim, ali i ne stidim ničega jer svojim trudom i radom dolazim do svakog dinara. I moram da pomognem svom suprugu i svojoj porodici da stanemo finansijski na noge", napisala je ona nakon lavine komentara, a onda je ubrzo obrisala i ovu objavu.

Kako bismo malo više ušli u "matematiku", iznosimo jasnije cifre: za jedan kilogram ajvara potrebno je tri do tri i po kilograma pečenih paprika, koje, kako kažu domaćice, moraju biti kvalitetnije, a samim tim i skuplje. Ove godine, najviše su se kupovale paprike po srednjoj ceni od 70 dinara, ali i one za 100.

Domaćice kažu da ajvar iz "kućne režije" ne može da košta manje od 600-700 dinara, jer se drugačije ne isplati, kao i da je onaj iz marketa koji košta do 350 ili 400 dinara, uglavnom pravljen od kuvanih, a ne pečenih paprika.

Dakle, to je u startu 300 dinara, samo za kilo paprika. Kada tome pridodamo ostale sastojke i, što je najvažnije, uloženo vreme i trud, možda dobijamo realnu cifru.

Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima kakav je vaš stav o cenama ajvara u zemlji i da li je on, ipak, preskup za domaće stanovništvo? Možete popuniti i anketu.

Video: Većnici i pomoćnici gradonačelnika Zaječara skuvali najbolji ajvar u gradu!

(Telegraf Biznis)