Od jeftinog doručka do delikatesa: Čaša duvan čvaraka i kilo svinjske masti nikad skuplji

Nekada davno glavna hrana, a onda "ozloglašena" usled talasa biljnih ulja i margarina, svinjska mast danas sa pravom ponovo zauzima svoje mesto na trpezi

Foto: Shutterstock

Kuhinja naših predaka maltene se zasnivala na kuvanju i prženju na, jeftinoj i lako dostupnoj, svinjskoj masti. Sećate se mnogima omiljenog doručka: hleb, mast i Aleva paprika?

Ali onda je usledio talas prerađene hrane, pre svega raznih namaza, margarina i biljnih ulja, koji su potisnuli mast mangulice. Nju je, potom, krenuo da prati epitet "nezdrave hrane", što je konačno ponovo odbačeno.

Stručnjaci su saglasni: svinjska mast je zdrava.

Ali, nije vremenom poskupela samo zbog te "potvrde", već i zbog skoka cene raznih ulja, a pre svega suncokretovog, otkako je krenuo rat u Ukrajini i sa njim povezana kriza.

Sve više ljudi se ponovo okreće svinjskoj masti, ali je cena kantice, u međuvremenu, skočila sa nekih 200 na skoro 600 dinara u prodavnicama širom zemlje.

Pritom, uvek je preporuka da kupujete direktno od proizvođača, jer su cene niže, a uz to - tačno znate da li je proizvod proverenog kvaliteta, odnosno napravljen od isključivo 100% svinjske masti.

Takođe, cena čvaraka je alarmantno skočila u poslednje vreme. Kilogram košta do 2.500 dinara, a kada je reč o duvan čvarcima - cena ide na 3.000 dinara.

Proteklih dana nas je još više "šokirala" vest o ceni čvaraka u Hrvatskoj, gde kilogram prodaju za čak 6.000 dinara. Dakle, i kod nas je ova domaćinska, nekada jeftina hrana, vremenom postala delikates, a posebno u našem komšiluku.

Sa druge strane, to se ne dešava samo zbog pojačane potražnje, već celokupne krize troškova.

Foto: Shutterstock

Jasno je da proizvođači kojima su hrana za ishranu svinja i energenti proteklih godinu leteli u nebo - sada deo troškova "prelivaju" na kupce i dobavljače.

Isto tako, problem pravi i "zacementirana" cena nekih kategorija svinjetine, kao i nedostatak radne snage u preradi, u klanicama i mesarama.

Kada je reč o suncokretovom ulju, pakovanje od 5 litara košta oko 1.200 dinara, dok je litar ovog ulja 220 dinara. Dakle, da li će naši ljudi nakratko "odbaciti" svinjsku mast u korist ulja ili ne, ostaje da se vidi, a period slavlja i praznika je tek počeo...

U svakom slučaju, brojna istraživanja su pokazala da se konzumiranjem svinjske masti reguliše samoproizvodnja holesterola u telu, te da je ona, posle ribljeg ulja, najveći izvor vitamina D.

Video: Svinjska mast sada je postala vruća roba za kojom vlada ogromna potražnja

(Telegraf Biznis)