"Cene đuture prase 7.000 RSD, nema šta da ga vidiš": Više nema jeftine pečenice za Božić, ovo su nove cifre

Prasetina košta 1.500, a jagnjetina 1.800 dinara

Foto: D.Grujić

Prase ili jagnje, svejedno, za pečenicu na božićnoj trpezi, u svakom slučaju je potrebno više novca nego prošle godine.

Odmah posle Svetog Nikole zbog novogodišnjih i božićnih praznika prasići i jaganjci su poskupeli najmanje 50 dinara po kilogramu.

Prasiće preko 20 kilograma prodaju se 450 dinara, a lakši su skuplji i prodavci na pijacama traže 500 dinara pa i više za kilo žive vage, dok je cena jaganjaca između 400 i 500 dinara po kilogramu.

- Cene ljudi đuture prase 7.000 dinara nema šta da ga vidiš, da li ima 13-14 kila, ali da li će ga prodati to je pitanje. U vreme praznika su cene uvek malo više, ali ne proda se baš sve što se iznese na pijacu, tako bude do Jovanjdana, a onda cene miruju do Đurđevdana - kaže Dragan Lukić.

Dok se ranije moglo uštedeti kupovinom svežeg mesa u supermarketima, ove godine i na prazničnim akcijama teško može jeftinije da se nabavi sveže praseće i jagnjeće meso.

Proizvođač T.V. iz okoline Šapca smatra da to potvrđuje kako je pečenje na božićnoj trpezi za mnoge preskupo zbog inflacije i da kupci neopravdano upiru prstom samo na stočare.

- Prase od 20 kilograma žive vage košta najmanje 9.000 dinara. Na iznutrice otpada oko 20 posto, pa se dobije 15 kilograma svežeg mesa. U supermarketu na akciji to bi koštalo oko 10.000 dinara, možda i više. U oba slučaja mora da se plati da se ispeče jer je prava pečenica iz furune i na ražnju, pa vi sad vidite da li su u pravu oni koji seljake prozivaju zbog skupog mesa - izneo je svoju računicu ovaj stočar.

Praseće i jagnjeće pečenje je pred Novu godinu poskupelo i u pečenjarama i mesarama za 300 dinara po kilogramu, pa prasetina košta 1.500, a jagnjetina 1.800 dinara.

Video: Neobična grupa dobrih kuvara: Kada su šefovi kuhinje pravi prasci

(Telegraf Biznis)