Proveravali smo cene badnjaka i suvog voća uoči Božića: Koštaju i 1.000 dinara, ali smo našli najjeftinije
Da li ste kupili već badnjak?
Oni koji žive u urbanijim, gradskim uslovima i nemaju mogućnost da na tradicionalan način seku badnjak, opredelili su se za kupovinu od lokalnih prodavaca koji su ovih dana pozicionairani na beogradskim ulicama.
Proveravali smo i na pijacama kakve su cene. Podsećanja radi, prošle godine za Badnji dan, badnjaci su bili rasprodati do 13 sati.
Kako smo se uverili na licu mesta, ove godine su poskupeli i buketi i badnjaci. Tako, oni koji su koštali prošle godine 200 i 300 dinara, sada su 500 dinara.
Na ulici pak, badnjak košta i 1.000 dinara, on je ujedno i najskuplji. Buket koji se pravi kao badnjak košta oko 200 dinara, a jeftinije smo našli na kod pijačnih prodavaca i košta 150 dinara.
Najjeftiniji bio je 80.
Kako Badnji dan ne ide bez suvog voća, proverili smo i te cene. Redovi su već danas bili prilični, pa je savet sutra da poranite ukoliko želite na vreme da se snabdete.
Kajsije idu i preko 1.000 dinara za kilogram, dok su suve šljive, smokve oko 500 dinara. Orasi koštaju oko 850 za kilogram.
Prema badnjaku, pravoslavni vernici u Srbiji se odnose kao prema božanstvu – prinose mu žrtve u vidu žita, vina i meda i pozdravljaju ga.
Badnjak se ritualima ne vezuje samo za Badnji dan, već on ponegde gori i na dan Božića, kada položajnik udara po njemu žaračem ili granom, prizivajući tako sreću i napredak porodice – da budu jednaki kao varnice.
(Telegraf Biznis)