Biber ne sme da ima viška pepela, vanilin šećer sa aromom i mlevena paprika: Ovo je novi pravilnik za začine

Vreme čitanja: oko 2 min.

Izmene se odnose na pojedine začine koje upotrebljavamo svakodnevno u našoj kuhinji

Foto: Shutterstock

Začini su važniji u kulinarstvu i može se reći da su neizostavni. Osim što daju bolji miris i ukus jelu, povoljno utiču na poboljšanje našeg zdravlja. Naravno, ako se pravilno koriste i ako su i sami bezbedni.

U Srbiji je donet i pravilnik o izmenama i dopunama pravilnika o kvalitetu začina, ekstrata i mešavina začina. Kako nam je potvrđeno, izmene se odnose na pojedine začine koje upotrebljavamo svakodnevno u našoj kuhinji.

Donosimo vam neke od njih:

Crni biber u zrnu, u proizvodnji i prometu, mora da ispunjava sledeće zahteve kvaliteta:

1) da ne sadrži više od 13% vode;

2) da ne sadrži više od 7% ukupnog pepela;

3) da ne sadrži manje od 2% piperina, računato na suvu materiju;

4) da gustina crnog bibera nije manja od 400 g/l;

5) da ne sadrži manje od 1 ml isparljivog etarskog ulja bibera u 100 g proizvoda, računato na suvu materiju;

6) da crni biber u zrnu ne sadrži više od 1,5% stranih primesa.”

Za vanilin šećer piše kako mogu da se dodaju arome u skladu propisom kojim se uređuju arome.

S druge strane, mleveni i sečeni list origana, u proizvodnji i prometu, mora da ispunjava zahteve kvaliteta i da:

1) ne sadrži više od 10% pepela (sečeni list), odnosno 12% pepela (mleveni list), računato na suvu materiju;

2) ne sadrži manje od 1,5 ml (sečeni list), odnosno 1,3 ml (mleveni list) etarskog ulja origana u 100 g proizvoda, računato na suvu materiju;

3) da ne sadrži više od 2% pepela (sečeni list), odnosno 2,5% pepela (mleveni list) nerastvorljivog u hlorovodoničnoj kiselini, računato na suvu materiju.

Ima novina i za mlevenu začinsku papriku, o čemu možete opširnije videti u tabeli:

Foto: Službeni glasnik

Podsetimo, koliko je važna bezbednost začina pokazalo se na primeru susama koji je otrovan, dospeo svojevremeno u Srbiju.

U susamu koji je iz Indije poslat za Evropu otkriven je veoma visok nivo etilen-oksida. Nivo tog kancerogenog pesticida u nekim slučajevima bio je čak hiljadu puta viši od maksimalno dozvoljenog.

Zbog toga je, kako je Telegraf Biznis prvi objavio, susam iz Indije vraćene sa srpske granice. Međutim, nešto ranije, sa naših polica povučen je i jedan proizvod koji je sadržao susam, upravo zbog spornog jedinjenja.

Tada je inspekcija tokom svojih službenih kontrola vršila kontrolu ostataka pesticida, metala i drugih kontaminenata u hrani i hrani za životinje. Između ostalog susam i proizvodi koji sadrže susam poreklom iz Indije, redovno se kontrolišu na prisustvo etilen oksida.

(Telegraf Biznis)