Slučaj koji se ne pamti: Bela sa Zlatara ojagnjila petorke

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ovakav slučaj se ne pamti

Foto: N.Pejović

Ovca Bela iz stada Miloša Pejovića, pre nekoliko dana rodila je neverovatnih pet jagnjadi, domaćine je ostavila u čudu, a stado proširila za još pet grla.

Ne pamti se do ove jeseni, kažu na Zlataru, da je u nekom selu pod ovom planinom ovca odjednom rodila više od tri jagneta, ali je Bela iz stada Pejović u selu Drmanovići ovih dana prekoračila taj rekord, rodivši njih petoro.

- Svi u kući smo se nadali da će da se oblizni, i do sad je rađala dvojke, ali da će roditi petoro nismo mogli ni da pomislimo. Kada sam tog dana vratio stado sa paše kući, zatekao sam Belu ojagnjenu i oko nje je bilo petoro jagnjadi, u momentu nisam verovao šta vidim - priča Miloš.

Rekorderka je stara četiri godine, a do sada se jagnjila dva puta. Uvek je, kažu, rađala dvojke. Za dva jagnjenja ove godine rodila je sedmoro jagnjadi, što je zaista rekord koji će, po svemu sudeći, nositi dugo.

- Najvažnije je, hvala Bogu, da su sva jagnjad živa i zdrava, i da je sve prošlo u najboljem redu. Dobra je Bela, rasna, odgajiće ona njih bez ikakvih problema. Sama ih je i prvi put zadojila - dodaje Pejović.

Ovce su mu, priča nam, rase sjenička oplemenjena, stado mu broji oko 80 ovaca i 40 jagnjadi, a napasa ih po brdima i pašnjacima iznad sela u pristranku Zlatara.

Stručnu pomoć u stočarstvu, domaćinu Milošu svakodnevno pruža njegov sin Novak, koji je i diplomirani inženjer poljoprivrede, pa znanje stečeno na fakultetu najviše primenjuje u svom domaćinstvu.

- Ovce nam se jagnje dva puta godišnje, pa mladu jagnjad za prodaju imamo čak i u periodu kada drugi nemaju. Iz tog razloga primenjujeno zootehničke mere na određenom broju grla, te kroz veštački podsticaj za parenje imamo dva jagnjenja tokom godine - kaže Novak.

Pejovići gaje i dvadesetak grla goveda, kao i svinje, živinu, a sva stoka im je umatičena.

Neobična sudbina je Belu dovela do Pejovića

Rekorderku novovaroškog kraja kada je ovčarstvo u pitanju, ovcu Belu, neobična sudbina odvela je i opet dovela u domaćinsto Pejović u Drmanoviće. Ojagnjena je i odgajena u Novakovom stadu, koji je nju kao jagnje prodao u obližnju Bistricu, tu se prvi put ojagnjila i rodila dvojke, zatim je taj domaćin pre dve godine odlučio da rasproda celo stado, pa su Belu opet kupili Miloš i Novak Pejović, i nakon nesvakidašnjeg životnog puta, opet se vratila u njihovo stado, gde se i rodila.

(Telegraf Biznis)