Dragica domaćinima ne nosi cveće i vino za slavu: Ona ih obraduje pravim remek delom koji sve "obori s nogu"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kao strastveni mikolog sa položenim ispitom za gljivara Dragica dobro poznaje carstvo gljiva, pa za aranžmane bira samo jestive pečurke

Foto: Privatna arhiva

Penzionerka iz Banje Koviljače Dragica Zarić nije u dilemi koji poklon će da ponese kada kod prijatelja i familije krene na krsnu slavu.

Ne kupuje ga u marketu ili cvećari već sama napravi kombinujući sve što pronađe u šumi - mahovinu, suvo lišće, koru drveta, šišarke, plodove žira, a u neobičnom, originalnom i dekorativnom aranžmanu dominiraju suve pečurke.

- Delić prirode maštovito aranžiran u korpici, na drvetu, staklu ili nekoj drugoj podlozi atraktivniji je poklon od bilo kakvog cvetnog buketa ili flaše vina u kesi. Sve je prirodno, samo ponekad da bi vizuelno kompletan aranžman bio lepši koristim malo boje ili laka - kaže Dragica.

Aranžman sa suvim pečurkama može da bude lep ukras nekoliko godina. Preporučljivo je da bude izložen u staklenoj vitrini, ali po želji može krasiti bilo koji kutak stana ili kuće. Da bi što duže trajao neophodno je samo paziti da se pečurke ne pokvase.

- Pečurke se suše prirodnim putem, ja to radim iznad radijatora, pa onda izvesno vreme budu u prostoriji sa promajom. Suve pečurke potom stavljam u zamrzivač da hladnoća ubije larve ili insekte eventualno sakrivene u listićima ili dršci, pa ih izvadim posle nekoliko dana, ponovo sušim i ceo postupak ponovim još jednom - objasnila je Dragica.

Kao strastveni mikolog sa položenim ispitom za gljivara Dragica dobro poznaje carstvo gljiva, pa za aranžmane bira samo jestive pečurke.

- Ako se aranžaman čuva u vitrini pa na njega ne padne prašina, osušene pečurke mogu bilo kada da

se iskoriste u kuhinji, na primer da se napravi ukusna čorba - dodala je Dragica.

(Telegraf Biznis)