Dobricin kupus supermarketi otkupljuju za 50 RSD, pa nam isti naplate duplo: Sarme ćemo gledati samo na slici?

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako uprkos visokoj ceni ljudi i dalje kupuju, postavlja se realno pitanje: Dokle?

Foto: Shutterstock

Vredni moravski poljoprivrednici još uvek na svojim njivama imaju pune ruke posla iako je zima na pragu. Na polju kupusa mladog povrtara Dobrice Stranjanca u pomoravskom selu Mršinci kupus je odlično rodio, a i dobrog je kvaliteta. Ono sa čim je takođe zadovoljan jeste otkupna cena.

- S obzirom na to da je cena kupusa 50 dinara to je sasvim zadovoljavajuće i mogu reći da povrtari konačno mogu da stanu na noge. Godina je bila veoma teška, enormne vrućine, visoke temperature, uticali su na kvalitet kupusa, ali samim tim i na rod. Svakako, cena kupusa je dobra - rekao je za RINU Dobrica Stranjanac, mladi povrtar iz Mršinaca.

Dobrica je istakao da je kvalitet kupusa na njegovoj parceli dosta dobar, primenjene su sve neophodne agrotehničke mere, tako da kako je istakao rad i trud onih koji su sadili kupus ove godine biće udvostručen.

- Za kupusom je ove godine dobra potražnja, sav kupus što imamo ove godine, na tržištu se prodaje, inače plasiramo ga u domaće super markete. Bez obzira na cenu potražnja je velika i uprkos tome što je cena viša, potražnja je veća - rekao je ovaj mladi povrtar.

I ostali povrtari iz moravskih sela, Mršinci, Kukući, Zablaće... kažu da su zadovoljni cenom kupusa ove godine, jer došla je konačno godina kada će konačno poljoprivrednci naplatiti svoj rad.

Ranije se rani kupus zaoravao, poklanjao se, ali sada ovaj kasni je sve nadomestio. Takođe, ovih dana nam i vreme ide u prilog za seču kupusa, tako da ćemo završiti i skinuti sa naših polja.

Dakle, podsećanja radi, sada je vreme za kiseljenje kupusa, a najbolje je bure za sa kupusom smestiti u deo kuće, podruma gde se zna da će temperatura biti 15-20 stepeni narednih 30 dana od početka kiseljenja. To je najvažniji period kiseljenja, kažu iskusni domaćini i domaćice zapadne Srbije koji to rade nekoliko decenija.

Inače, glavica kiselog kupusa je mnogo zdravija, od kilograma limuna kada je u pitanju vitamin C, i odlična je za imunitet koji treba spremiti zbog potencijalnih zimskih prehlada.

(Telegraf Biznis/Rina)