Za 100 grama pšenične trave možete zaraditi i do 600 dinara: Ulaganje malo, a benefit veliki
Mikrobilje koriste eksluzivni restorani za dekoraciju jela, a možete ga uzgajati u svom domu
Uzgoj začinskog bilja kod kuće ne samo da pravi uštedu u vašem kućnom budžetu i daje uvid u poreklo onoga što jedete, već može biti i unosan biznis, ali i način da uštedite u ovo izazovno vreme kada vredi čuvati svaki dinar.
Začini koje svakodevno koristite, poput mirođije, bosiljka i peršuna, prodaju se u kesecima od 7 do 12 grama po ceni od stotinak dinara, dok sa druge strane, za 200 dinara možete dobiti čak 300 semenki mirođije koju sami možete da posadite.
Računica je jasna, uz malo truda i dobro osvetljenje, možete imati višestruku korist. Ali i novčanu dobit.
Svet mikrobilja
Građevinski inženjer Vojkan Stefanović iz Niša pre nekoliko godina je kupio zemlju i počeo da proučava svet bilja. S obzirom na to da ima malu decu, u šali kaže da je noću čitao, a danju primenjivao pročitano.
Pre desetak godina njegov prijatelj osmislio je inkubatore za rasad, ali kako Vojkan pojašnjava, nije naišao na razumevanje.
Ipak, Vojkan je odlučio da ih opet "oživi" i danas ih prodaje u dve veličine, po ceni od 3.000 i 5.000 dinara. Ali i nudi skicu da ih sami napravite.
Izum je jednostavan, a benefit ogroman. Naime, u pitanju je kutija od stiropora, sa termostatom koja kontroliše temperaturu vaših posađenih biljaka i lampa od 6.400 Kalvina koja oponaša sunčevu svetlost.
- Uz inkubatore ne zavisite od vremenskog doba, zimi možete da napravite šta hoćete. Ne samo da je najjfetinije, već biljka iz semena može da traje i do 50 godina duže. Isplativost je ogromna, dobijate besplatno od 100 do 1.000 puta više - priča Vojkan za Telegraf Biznis.
- Nešto za šta bi u idealnim uslovima trebalo 20 dana, vi dobijate za mnogo kraće vreme. Na primer rotkvicu za pet dana. Mala potrošnja struje, a efekat izvanredan - pojašnjava.
Kako nam priča, u inkubatorima možete uzgajati i mikrobilje, ili ti mlade biljke koje se beru nakon 7 do 20 dana od klijanja, odnosno sa pojavom prvih pravih listova.
Koriste se u eksluzivnim restoranima za ukrašavanje jela, a veoma je bogato nutritivnim vrednostima. Na primer, od pšenične trave se pravi detox zeleni napitak. I vi je možete uzgajati u svojoj kući.
- Kad poraste 20ak centimetara, iseče se, iscedi i pije. Prošle godine su se ampule mikrobilja prodavale za 1.000 dinara, a čovek može sam da uzgoji lako - priča Vojkan.
Ako pogledate na internetu, cena mlevene pšenične trave kreće se oko 600 dinara za 100 grama.
Ukoliko se ipak odlučite za proizvodnju za svoje potrebe, i to bez inkubatora, Vojkan savetuje da nabavite samo dobro osvetljenje i potrudite se da temperatura gde se nalaze biljke ne pada ispod 15 stepeni.
Takođe, treba obratiti pažnju i na temperaturu koju zahteva svaka biljka pojedinačno.
Najplodnija zemlja uz pomoć biočara
Vojkan na svom imanju razvija i biočar, ili ti aktivni ugalj. Dobija ga pirolizom drveta na visokim temperaturama bez prisustva vazduha.
Kako nam pojašnjava, biočar oplemenjuje zemlju, upija negativne, a stvara pozitivne čestice.
- Jedan kubni centimetar aktivnog uglja se razvije na površinu i širi se dva kvadratna kilometra. Skuplja nutrijente i vodu, njena upotreba je prepolovljena i pravi pozitivnu atmosferu u zemlji - pojašnjava Vojkan.
Telegraf Biznis pisao je i o Leskovčanima koji je u Beogradu iskoristio prozor za svoju malu "urbanu baštu" u kojoj gaji paradajiz i papričicu.
(Telegraf Biznis)