Od ponedeljka 4. maja počinju da rade restorani i kafići. Tržni centri 8, a "Nikola Tesla" 18. maja
Moraće da se poštuju sve mere zaštite
Od 4. maja mogu da počnu da rade restorani i kafići, rečeno je danas na konferenciji za medije.
Kako je istaknuto, Krizni štab je doneo uredbu o popuštanju mera, tako da će od ponedeljka biti dozvoljen rad kafićima i restoranima. Socijalna distanca će morati da se poštuje kao i nošenje zaštitne opreme.
Rečeno je i da otvaranje tržnih centara počinje od 8. maja, dok će potpuno otvaranje Aerodroma "Nikola Tesla" i za komercijalne letove biti 18. maja.
- Od 4. maja uz korišćenje svih mera železnički i međumesni prevoz može da se odvija, ali takođe uz poštovanje svih mera. Istog dana počinju da rade kafići i restorani, to je moguće u baštama uz korištenje distanci, dok to sve treba primeniti i u zatvorenom - rekao je Dr Branislav Tiodorović.
Još 6 osoba preminulo od korone u Srbiji, 79 na respiratorima: Ovo je novi presek stanja
Šta privrednici treba da rade
Preventivne mere Kriznog štaba koje su trenutno na snazi, odnose se na organizaciju posla, radnih aktivnosti i radnog prostora na taj način da se osigura bezbednost zaposlenih i korisnika usluga, kupaca, i drugih lica koja ulaze u poslovne prostorije i podrazumevaju:
- fizički razmak među zaposlenima (tzv. fizička distanca), odnosno organizacija radnih aktivnosti i radnog prostora na način da se izbegne direktan kontak između lica kada god to priroda posla dozvoljava,
- obavezna dezinfekcija prostorija, podova, mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku, kao i obavezno postavljanje dezo barijera (dezinfekcionim sredstvom - hlornim preparatima, preparatima na bazi alkohola sa minimalno 70% alkohola ili drugim dezinfekcionim sredstvom)
- obavezna zamena korišćene papirne, plastične ili platnene galanterije,
- obavezno korišćenje ličnih zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica,
- obavezna dezinfekcija nogu i ruku svih lica koja ulaze u poslovni prostor,
- često provetravanje svih prostorija,
- redovna dezinfekcija svih zajedničkih i higijenskih prostorija,
- u slučaju sumnje da neko lice ima simptome zarazne bolesti COVID-19, (povišena temperatura i jedan od znakova i simptoma - kašalj, kratkoća daha i otežano disanje) odgovorno lice privrednog subjekta dužno je da, bez odlaganja udalji to lice iz radnih prostorija, sa preporukom da se odmah javi nadležnom domu zdravlja - COVID ambulanti,
- sve druge mere koje se mogu sprovesti, a da se ne remeti proces rada, odnosno proizvodnje, uz obezbeđivanje bezbednosti svih lica.
Kako će izgledati kafići i restorani kad prorade
Udruženje ugostitelja objavilo je vodič sa nizom sigurnosnih mera koje će pomoći vlasnicima kafića i restorana kada se ponovo otvore.
Vodič navodi niz smernica koje treba preduzeti za povratak u normalu nakon zdravstvene krize izazvane virusom korona. Dokument deli proces na tri faze: ponovno otvaranje, pokretanje posla i samo otvaranje za goste.
Dezinfekcija pre otvaranja
Pre povratka na redovne aktivnosti potrebno je detaljno čišćenje i dezinfekcija prostorija. Uz to se predlaže modifikacija gastronomske ponude i dnevnog rasporeda služenja.
Preporučuje se postepeno prilagođavanje novim okolnostima rada u pogledu raspoloživog osoblja, inventara i zaliha.
Takođe, lokal treba da ima redovne dostavljače zaštitnih maski, rukavica, dezinfekcionih sredstava, te paravana za stolove koji će se verovatno postavljati radi zaštite.
Informativni natpisi
U ovoj fazi smatra se da je veoma važno postaviti informativne natpise koji će zaposlene podsećati na ispravno korišćenje zaštitne opreme, promovisanje plaćanja kreditnim karticama, stalno pranje ruku ili upotrebu rukavica i hidroalkoholnog gela za ruke.
Osoblje će na poslu morati da nosi radnu odeću i obuću, uniforma mora da bude čista, da stalno peru ruke i koriste maske. Zabranjeno je u radnoj odeći izlaziti na cigaret pauzu, a ne dozvoljava se tokom rada ni korišćenje mobilnih telefona, zbog mogućeg prenošenja zaraze.
Dezinfekcija limenki
Takođe, nakon primanja porudžbine a pre služenja gostima, limenke i flaše sa pićem moraju se dezinfikovati.
Ulaz u područja za pripremu hrane treba da bude zabranjen nezaposlenima. Ako dolazi inspekcija, moraće da nosi zaštitnu opremu i da im se pre ulaska preventivno izmeri temperatura.
U kuhinji prostor treba da se organizuje tako da se ne pređe bezbedna udaljenost od jednog i po metra.
Udaljenost stolova
I stolovi moraju da budu na toj udaljenosti, a neophodno je da lokali imaju i detaljan plan čišćenja prostorija.
U restoranima brze hrane biće obavezna ugradnja plastičnih paravana na stolovima kako bi se odvojili gosti.
Kad je u pitanju služenje švedskog stola, obavezno je da hrana bude zaštićena, a pribor za jelo gostima treba da daje osoblje.
Lokali će morati da imaju i plan za vanredne situacije, kako bi moglo da se reaguje u slučaju da se neko od radnika razboli. Plan je potreban kako bi se izvršila dezinfekcija prostorija ili moguća izmena proizvoda dostupnih na meniju.
Podsetimo, od danas počinju sa radom frizerski i kozmetički saloni, kockarnice, fitnes klubovi, teretane i pijace na zatvorenom, a epidemiolozi su najavili i da će uskoro biti uspostavljen međugradski saobraćaj, ali sve to uz precizne smernice. Tokom 83 sata policijskog časa moći će da se kreću samo građani stariji od 65 godina, i to prema pravilima koje je odredila Vlada.
(Telegraf Biznis)