Ova fotografija će vam reći sve što treba da znate o donetom budžetu EU i teškim pregovorima

Lideri EU su zaista imali teške pregovore, o čemu svedoče i teške reči koje su pale prethodnih dana i njihovi umorni izrazi lica

Samit sa koga se svi vraćaju zadovoljni i trljaju ruke. Možda je to najkraći opis maratonskih pregovora o budžetu EU i fondu za spas od posledica korona virusa.

Kako prenose mediji širom sveta, fascinantno je upravo to što ovaj istorijski dogovor takav da njime niko nije nezadovoljan (a i te kako je moglo da se završi drugačije).

O svim detaljima pregovora i samoj raspodeli kase, čitajte u našoj posebnoj vesti.

Za Viktora Orbana verovalo se u jednom trenutku da će da ospori pregovore, a evo šta sada kaže:

- Pre pregovora, pa čak i tokom, bilo je nekih pokušaja da nas, ne mogu reći ponize, ali recimo pouče o vladavini prava. A mi (govori i u ime Poljske) nismo samo uspeli pribaviti velik finansijski paket već smo obranili i ponos naših nacija -

Sprega Varšava-Budimpešta je predstavljala veliku pretnju jer su pretili blokadom ako se novac slovljava stanjem vladavine prava u zemlji, ali je nemačka kancelarka Angela Merkel, zajedno s premijerom Krisjanisom Karinsom, postigla dogovor da je za pokretanje postupka potrebna kvalifikovna većina. Što je Budimpešti i Varšavi bilo više nego dovoljno.

Holandija je konačno slomljena. Delom posebnim porezom na uplate u EU budžet, tim mehanizmom koji je 1984. godine iznudila tadašnja britanska premijerka Margaret Tatčer.

Nemačka je pokazala odgovornost predsedavajućeg pa nije tražila nikakvo povećanje rabata. Ali joj ostaje  uloga u postizanju ovog dogovora.

Holandija je dobila još jedan važan ustupak: naime, svaka zemlja članica može izraziti zabrinutost da se sredstva ne troše u skladu s obećanjima za reformu ekonomije.

Zapravo, svaka članica dobila je nešto za  šta se borila i lideri UU sada mogu da odahnu.

Oni su zaista imali teške pregovore, o čemu svedoče i teške reči koje su pale prethodnih dana, njihovi umorni izrazi lica, a fotografija češkog premijera Andreja Babiša na početku teksta možda najbolje prikazuje tu situaciju.

(Telegraf Biznis)