Ova jela su stara koliko i sam Istanbul: 3 restorana, za svačiji džep, koja obaraju s nogu

U njima ćete pronaći vrhunske specijalitete za maskimum 53 evra. Reč je o turskim nacionalnim jelima, spremanim na moderan način

Foto: Pixabay

Nacionalna kuhinja je jedno od obeležja svake kulture, posebno kada je ona stara mnogo vekova. Turska je napravila "brend" od svojih kulinarskih specijaliteta, a sve je više restorana koji kombinuju tradiciju i moderne recepte i tehnike.

Jedan od najatraktivnijih restorana je "Turk", koji se nalazi na padini brda u okrugu Bemonti. Šef kuhinje Fatih Tutak je radio po celom svetu, od Tokija do Kopenhagena, a onda je rešio da se vrati kući.

U Aziji je stvorio specijalno jelo pod nazivom "Od moje mame", a reč je o turskim knedlama koje se inače zovu manti. Ovo jelo je maltene staro koliko i sam Istanbul.

- Želeo sam da omirišem, dotaknem i osetim pravu Tursku, da ona postane deo ljudi - kaže ovaj talentovani kuvar, koji sprema klasična nacionalna jela, na savremen način. U njegovoj kuhinji uglavnom dominiraju beli luk, pirinač, dagnje, lignje, zatim krompir, spanać.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 53 dolara.

Turske knedle / Foto: Shutterstock

"Aman da Bravo" je još restoran koji vodi računa o turskoj tradiciji, a nalazi se u okrugu Resitpasa, u kojem pretežno živi radnička klasa. Po enterijeru je skromniji od mesta "Turk", ali nudi jednako kvalitetna jela. Specijalitet kuće su pečurke s pasuljem i sosom od kozjeg sira.

Takođe, na meniju se može naći pečeni karfiol s mlevenom govedinom i jogurtom. Preporučeni dezert je mus od čokolade s višnjama i mlevenim lešnicima.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 33 dolara.

"Alaf 2Tek" je smešten u elegantnom kvartu Kuruçeşme. Reklamira se kao gastro bar, a otvoren je krajem juna 2019. godine. Posebno je fokusiran na kurdsku i jermensku kuhinju, kao i na roštiljsko meso. Ćurka se servira sa svežim lukom i domaćom, kiselom supom. To je dovoljno za početak.

Zatim, tu je lokalni morski jež, preliven maslinovim uljem i peršunom, kao i goveđi jezik koji se služi sa hlebom i salatom od korijandera i paradajza.

Svako jelo je puno istočnjačkih začina, i svako je slasno i pikantno, uključujući i jagnjeća crevca sa slatkim hlebom.

Obrok koji se sastoji od 4 jela, servirana u malim količinama za degustaciju, košta oko 17 dolara.

Video: Ambasador Turske: Turska stoji uz Srbiju u ovim teškim trenucima

(Telegraf Biznis)