Kako su Beograđani napravili ekskluzivna mesta za izlazak od lokala koje smo ranije zaobilazili?

Za mnoge lokale većina nije ni znala da postoje

Foto: Shutterstock

"Dođite na ovu adresu do 19:45 sati, posle toga zaključavamo i nikoga ne pušatmo unutra. Kad stignete, okrenite ovaj broj, poslaću vam današnju šifru u poruci. Može da vas uđe samo šestoro, više ne dozvoljavamo"

Ovako otprilike izgleda dogovor za "korona izlazak" posle dozvoljenih 20 sati. I dok većina kafića i klubova poštuje mere o ograničenom radnom vremenu koje je propisao Krizni štab, pa posle 20 sati prazne lokale i zaključavaju do jutra, ima i onih koji prkose pravilima.

I pored toga što Komunalna policija privodi vlasnike objekata, i pored toga što vlasnici dobijaju prekršajne kazna, i pored toga što im se određuje pritvor, organizatori tajnih žurki, ali i običnih noćnih sedeljki, ne posustaju, a "kafansko podzemlje" sve je aktivnije.

Korona kriza napravila je ekskluzivna mesta od lokala u koje je malo ko pre pandemije i zalazio. Sada se u njih ulazi samo sa preporukom nekog u koga vlasnici, konobari ili menadžeri imaju poverenja.

Takva mesta, koja smo još do nedavno svi zaobilazili u širokom luku, sada "rade na šifru", a šifru dobijate samo ako ste deo užeg kruga.

- Ima jedan splav koji rade svake noći. Da me neko pitao pre nekoliko meseci gde se nalazi, ni uz najbolju volju ne bih mogla da ih uputim. To je jedno od onih mesta koja preskačete na putu do mesta za izlazak. Bar je tako bilo. Sada je ovo jedno od pet, šest mesta za koja svi znamo da rade posle 20 sati i u njega je nemoguće ući - priča jedna Beograđanka.

Foto: Unsplash

Oni ne organizuju žurke, primaju onoliko ljudi koliko može da ih sedne za stolove i onda zatvaraju.

- Prvo je moglo da se "bane" kad god, jer je bio poluprazan. Sad ako ne dođete do 19h i zauzmete sto, ne možete da uđete - priča ona.

Situacija je slična u jednom lokalu za koji, iako se nalazi u centru grada, mnogi nisu ni znali da postoji, jer mu je ulaz malo uvučen.

- Rekli su nam da dođemo do 19:45 sati. Nismo imali pojma gde idemo i kako mesto izgleda, a kada smo došli na adresu koju su nam dali, tu nije bilo ničega osim stambene zgrade. Kada smo pozvali broj koji smo dobili, pozvali se na ime dečka koji nas je preporučio i dali šifru, dvadesetak metara dalje pojavio se neki tip i mahnuo nam, a onda povikao "brže, brže". Ušli smo u mračni hodnih, a za nama su zatvorena metalna vrata nalik garažnim - priča jedan Beograđanin.

Foto: Pixabay

Rekli su da im jedan drug kasni i pitali da li može kasnije da uđe.

- Pogledao je na sat i rekao "ima još minut, posle nikoga ne puštamo, ni rođenu majku". Kada se drug pojavio, pokušali smo da ga provučemo kad je jedna drugarica kretala kući, ali nisu nam dali, iako su stajali jedno do drugog na vratima, jer je pravilo pravilo i naljutili bi se stalni gosti koje takođe ne puštaju ako zakasne - priča on.

Čini se da je korona napravila neku novu ugostiteljsku elitu koja, za razliku od stare, ne toči kvalitetno piće, ne nudi kvalitetnu zabavu i prijatan enterijer, nego jednostvno - postoji posle 20 sati.

- U planiranju gde ćemo da sednemo, biramo između dve rupe, dve baš, baš rupe i jednog čudnog mesta koje i nije klasičan kafić. A zivkamo ih za rezervaciju kao da tražimo mesto u najekskluzivnijem restoranu - kaže sagovornik Telegraf Biznisa.

Ti kafići, restorani i mesta za žurke nesumnjivo krše i mere, a toliko broj ljudi na ograničenom prostoru dovešće i do posledica, odnosno povećanja broja zaraženih, na šta upozoravaju članovi Kriznog štaba.

Inspektori su konstantno na terenu, a zajedničke ekipe Komunalne milicije, Turističke i Tržišne inspekcije u prethodna četiri dana obišle 366 objekata i tom prilikom izdale više prekršajnih naloga, dok je sama Komunalna milicija proverila 639 ugostiteljskih objekata. Zabrane i ograničenja koja su na snazi nisu rigorozna, a Grad Beograd se trudi da se radno vreme ugostiteljskih objekata i tržnih centara produži za nekoliko sati, upozoravaju gradski čelnici.

(Telegraf Biznis/G.A.)