Krah na pomolu ili izvrsna ideja: Usred Rima aparat za picu. Gotova za 3 minuta, ali se lokalci bune
Jedna studentkinja iz Napulja probala je picu iz mašine, u Rimu, i konstatovala da je više podseća na jelo pjadina (piadina), a to je ultra tanki mekani beskvasni hleb, popularan u severnoj Italiji
Rafaele Espozito iz Napulja je u 19. uveku izumeo slavno italijansko jelo - picu, ali pitamo se šta bi sada rekao za novi automat postavljen u Rimu?
Mašina "Mr. Go Pizza" je novitet iz ove godine, a kupcima "izbacuje" sveže pečene pice za samo tri minuta. Možete birati između četiri vrste, koje koštaju od 4,50 do 6 evra.
Po kom sistemu aparat radi? Mesi i prevrće testo, a kupci mogu da gledaju kako se pica sprema, iza malog staklenog prozora. Recenzije kupaca koje su usledile, nakon što je počela da radi jedna od prvih takvih mašina u Rimu, kretale su se u rasponu od: "prihvatljiva ako žurite" do "potpuni užas".
- Izgleda dobro, ali je mnogo manja nego u restoranu i ima manje preliva - rekao je jedan penzioner.
Opšte je poznato koliko je Italijanima pica "sveta": to jelo je, jednostavno, simbol italijanske nacionalne kuhinje. Postavlja se pitanje da li je uvođenje mašine za pravljenje i serviranje "brze pice" takoreći njeno skrnavljenje, posebno u matičnoj zemlji.
Ljudi su, naime, milenijumima jeli razne forme "debelog, hlebastog testa", ali je nadaleko poznato da je pica nastala u Napulju, gde je bila ulična hrana za siromašne. Prema istoriji, Espozito je stvorio klasičnu picu Margarita 11. juna 1889, u čast kraljice Margarite Savojske, tokom njene posete Napulju sa kraljem Umbertom I.
Koristio je paradajz, mocarelu i bosiljak da predstavi boje zastave tek ujedinjene Italije - crvenu, belu i zelenu. Na zidu u Napulju je pričvršćena ploča sa natpisom "Ovde je rođena pica Margarita".
Jedna studentkinja iz Napulja probala je picu iz mašine, u Rimu, i konstatovala da je više podseća na jelo pjadina (piadina), a to je ultra tanki mekani beskvasni hleb, popularan u severnoj Italiji. Takođe je ulična hrana, kao što je nekada bila pica, i liči na tortilju.
Pica je svakako vremenom uznapredovala i smatra se otmenom hranom, posebno kada se služi u skupocenim restoranima širom sveta. Jedna verzija pice danas košta čak 1.200.000 dinara.
Za mnoge Italijane, pica iz mašine, gotova za 3 minuta, gotovo sigurno jeste skrnavljenje budući da je njihov proces spremanja vrlo temeljan i specifičan: testo se mesi određenim pokretima, a onda peče u peći na drva, koja se nalazi nadomak stola za kojim sedi mušterija u restoranu.
(Telegraf Biznis)