Svako u Srbiji je prošle godine probao bar jedno "kinder jaje", a "nutele" smo pojeli za ceo olimpijski bazen!

Fabrika Ferero osnovana je pre 75 godina

Foto: Pixabay

Kompanija Ferero posluje i u Srbiji, a sa jednom domaćom firmom sarađuje još od 1999. godine.

Delta je produžila i ove godine saradnju sa jednim od najvećih svetskih proizvođača konditora, koji je vlasnik brendova poput Ferrero Rochera, Kinder, Nutella i Raffaello.

Time je DMD jedan je od vodećih distributera robe široke potrošnje u Srbiji i Crnoj Gori. A koliko se u u našoj zemlji proda njihovih proizvoda?

Najbolje ćemo to ilustrujemo kroz primere:

U Srbiji je prodato 10 miliona komada slatkišta "kinder jaje", što znači da je svaka osoba u Srbiji, odnosno dete, probalo bar jedno, jedno i po kinder jaje. Sa 5.588.010 prodatih "kinder čokoladica" mogla bi da se poploča staza Tur de Franša, a sa 1.600 metara kubnih "nutele" da se napuni olimpijski bazen.

Inače, vozači te kompanije vožnjom u Srbiji i pređenim kilometrima svaki dan obiđu jedan put oko sveta.

U jednom trenutku kompanija Ferero Roše objavila je da će do 2025. za svoju proizvodnju čuvene „nutele“ uglavnom koristiti lešnike iz Italije, ali da to neće uticati na proizvođače lešnika u Srbiji niti na saradnju koju oni imaju sa Fererom.

Foto: DMD

Ferero se lešnicima trenutno snabdeva iz Italije, Turske, Čilea i Južne Afrike, a u planu je da u narednih nekoliko godina u Italiji zasade stabla leske na dodatnih 20.000 hektara.

Fabrika Ferero osnovana je pre 75 godina.

Današnji vlasnik je unuk osnivača, Ðovani Ferero, a tokom godina kompanija je uspela da se proširi na međunarodno tržiste i u svoje vlasništvo uključi velike proizvodzače slatkiša kao što je Nestle, Kelloggs, Fox i mnoge druge kao i velike farme za proizvodnju kakaa u Ekvadoru, Gani, Obali Slonovače.

Kompanija ima i indistrijske pogone u još osam zemalja širom sveta uključujući Kinu i Rusiju.

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)