Bajatović o tranzitu gasa nakon Putinove odluke: Smeju li Bugari da prekinu transport?

Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, rekao je generalni direktor Srbijagasa

Generalni direktor Srbijagasa, Dušan Bajatović, izjavio je danas da neće biti "rubljizacije" plaćanja tranzita ruskog gasa, kao i da Bugarska po ugovoru o Balkanskom toku, koji važi 20 godina, "ne može da prekine transport gasa kroz svoju teritoriju".

- Transport su (Rusi) već platili Bugarima do kraja 2023. godine u dolarima, kako je bilo dogovoreno. Mi u Srbiji to (tranzit gasa) naplaćujemo u evrima, a ukoliko ne bude moguće u evrima, uzećemo neke količine gasa koji pripada Gaspromeksportu i na taj način se naplatiti kao da smo ga dobili u evrima - rekao je Bajatović.

Dodao je da je dobro što Gasprom i Gaspromeksport nisu na listi sankcija i napomenuo da Srbija nije označena kao neprijateljska zemalja Ruske Federacije.

- Mislim da se to nikad neće ni desiti. Dakle, trebalo bi da možemo da uspešno rešimo, pre svega, pitanje gasa, a čini mi se da ćemo imati razumevanje EU, s obzirom na poziciju u kojoj se nalazi Srbija, i za nabavku ruske nafte - ocenio je Bajatović za Tanjug.

Istakao je i da je Srbijagas počeo s punjenjem rezervoara u Banatskom Dvoru po trenutnim tržišnim cenama koje su, nakon odluke Moskve da uvede plaćanje u rubljama za "neprijateljske zemlje", dostigle cenu od 1.400 do 1.500 dolara za 1.000 kubnih metara, ukjučujući i transport.

Bajatović je rekao da Srbija dobija ugovorenih šest miliona kubnih metara gasa dnevno, uz rezerve u Bantskom Dvoru od 50 miliona kubika našeg i 160 miliona kubnih metara gasa koji pripada Gaspromeksportu, a od čega Srbija može da računa na 40 miliona kubika po berzanskoj ceni.

Rusija o trenutnoj situaciji

- Rusija će u roku od sedam dana razraditi mehanizam i razjasniti uslove za plaćanje gasa u rubljama - izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Shodno tome, kako se budu uspostavljali kontakti sa kupcima gasa i nakon što im se objasne uslovi plaćanja u rubljama, oni će moći da formulišu svoj stav. Hajde da sačekamo taj momenat - dodao je, odgovarajući na pitanje da li će evropski kupci smatrati rusku odluku o prelasku na rublje kršenjem ugovora.

Peskov je naveo da je predsednik Rusije, Vladimir Putin, juče naložio da se u roku od nedelju dana razradi mehanizam i stvore uslovi za plaćanje u rubljama.

Video: Šta je nateralo kompanije da se povuku sa tržišta Rusije? Korporativna odgovornost ili nešto drugo

(Telegraf Biznis)