Jedan petak u NS: Puni kafići, turisti, "beogradske cene" ručka i sladoled od 400 dinara

Pišite nam u kom gradu vi živite, kakve su cene u njemu, ima li turista, kakva je ponuda?

Foto: Telegraf.rs, Mateja Beljan, Pixabay

Ako imate mogućnost da posetite Novi Sad ovih dana, i to tokom radne nedelje, učinite to jer su svakako manje gužve. 

Posebno u novom brzom vozu Soko, koji ide 200 km/h, i zaista kreće sa glavne beogradske stanice "u minut" i stiže u srpsku Atinu u dogovoreno vreme.

Evo kako je to izgledalo u našem slučaju: gradski prevoz do Prokopa, ulazak u voz nekoliko minuta ranije, proučavanje "menija" - koje kafe su u ponudi, koji obroci. Cene kafa su od 150-160 dinara pa naviše, dok je burito 360 RSD.

Ko želi svoj potpuni komfor, svakako će odabrati auto-prevoz, ali u svakom drugom slučaju, nema potrebe: iz Beograda ste u Novom Sadu za oko pola sata, a karta u jednom smeru od 1. juna koštaće 400 dinara, dakle, ukupno 800.

Ali, to je samo početak avanture. Kako izgleda Novi Sad ovih dana? Na ulicama je "živo", kafići i restorani su krcati - i petkom preko dana, autobusi cirkulišu, na gotovo svakom koraku su sladoledžinice. Ali, "na oko" ćete videti razliku među njima:

Od prosečne kugle i standardnih ukusa, do korneta u boji sa izrazito crvenom "kašikom" sladoleda od jagode čija je cena 170 dinara. Takođe, možete probati sladolede bez šećera, posne i veganske, na bazi pirinča i cimeta, ili borovnice, lavande... Cena? Mala porcija (70 grama) je oko 230 dinara, a veća porcija (140 grama) je nekih 400 RSD.

Možda će mnoge iznenaditi "jače" cene u ovom gradu, jer iz nekog razloga očekujemo da Beograd u tom domenu dominira - međutim, ručak u fensi restoranu platićete jednako kao i u srpskoj prestonici. Paste i pice su od 800 dinara pa naviše, deserti oko 400, a jela po porudžbini - poput sečuan piletine, ćuretine s mlincima ili teletine - od 1.000 dinara pa naviše.

Pet ćevapa u Dunavskoj možete platiti oko 600 dinara, a upola manje u nekoj od "zavučenih" ulica oko centra. Ipak, kao i u Beogradu, ne plaćate samo konkretan obrok, već i lokaciju, uslugu, ugođaj. Nes kafa je oko 200 dinara, pivo malo iznad toga...

Novi Sad / Foto: Grad Novi Sad

Novi Sad bi mogao da bude u zenitu ove godine

Periodični odlasci u ovaj grad i festival Exit, otvaranje tržnog centra, privlačenje kompanija i investicija, kao i višegodišnji rast cena nekretnina - nisu više jedini faktori koji mogu da pomognu privredu grada.

Naime, Novi Sad je ove godine evropska prestonica kulture, što svakako doprinosi atraktivnosti grada i privlači turiste, koje smo i zatekli ovih dana tamo. Mogao se čuti i ruski jezik. U toku je bio i Poljoprivredni sajam, juče završen.

Ova manifestacija je dodatno privukla turiste i poslovne ljude, posebno u vreme svetske krize i naglih promena cena i nestašica na globalnom tržištu.

A kako turistima nije važan samo smeštaj i prevoz do određene destinacije, već i šoping, gastronomska ponuda, snabdevenost, priroda, zabava... Ovaj srpski grad sve više odgovara zahtevima i u tom pogledu.

I cene samih nekretnina u NS su vinute "u nebesa", pri čemu je zakup prosečnog stana u centru već dostigao nivo od 350 evra: recimo, 50-ak m2 u Ulici Stevana Musića; nekretnina od 37 kvadrata, smeštena u neposrednoj blizini Železničke stanice, prodaje se za čak 92.500 €.

Pišite nam u komentarima u kom gradu živite, kakve su cene u njemu, ima li turista, kakva je ponuda?

Video: Promotivna cena karte za Soko i u maju

(Telegraf Biznis)