Davanje bakšiša se otrglo kontroli: Amerikanci odustaju od "vekovne tradicije"?

Napojnice u restoranima porasle su za 25,3 odsto u trećem kvartalu prošle godine, dok je u lancima brze hrane porastao za 16,7 odsto

Foto: Shutterstock

Širom Amerike vlada tiha frustracija zbog vekovne prakse za koju mnogi kažu da izmiče kontroli - davanje bakšiša.

Naime pojedinci se žale jer su se umorili od traženja da ostave bakšiš zbog jednog mafina ili šolje kafe u obližnjoj pekari. I ptaju se šta je sledeće - da li će ostavljati napojnice i doktorima i zubarima?

Kako sve više biznisa prihvata ditigalne metode plaćanja, od kupaca se automatski traži da ostave bakšiš, mnogo puta u visini od 30 odsto, na mestima gde obično ne bi ostavljali.

Za razliku od momenta kada su u tegli na kojoj jednostavno piše "bakšiš" kupci mogli da ostave sitniš ako imaju, eksperti kažu da digitalni zahtev može da da proizvede socijalni pritisak.

Jedan konobar (38) u Filadelfiji priča za Yahoo News da zarađuje oko 400 dolara mesečno samo na bakšiš, dok mu se satnica plaća 15 dolara.

Kako objašnjava, velikodušnost kupaca mu omogućava da otplati svoju mesečnu kiriju i još neko troškove.

- Davanje bakšiša znači da ljudi koji obavljaju tu uslugu za vas dobiju ono što im duguju - kaže Dilan.

Dilan objašnjava i da mu je teško da razume kupce koji mogu da priušte skupa pića, ali se žale oko napojnica.

Ipak, s druge strane, kupce nervira što su upravo oni ti koji plaćaju ono što je dužnost vlasnika.

Napojnice u restoranima porasle su za 25,3 odsto u trećem kvartalu prošle godine, dok je u lancima brze hrane porastao za 16,7 odsto.

Šta vi mislite, da li je neophodno uvek ostaviti bakšiš?

Video: Da li biste pojeli komad zlata? doručak košta 50 evra i hipsteri će odlepiti za njim

(Telegraf Biznis)