Poljska zabrana Ukrajini odnosi se i na tranzit žita kroz zemlju: Kijev zahteva razgovor

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se poljska odluka o zabrani kosi sa postojećim sporazumom o izvozu

Foto: shutterstock.com

- Poljska zabrana uvoza ukrajinskog žita i ostale hrane će se takođe primenjivati i na tranzit tih proizvoda kroz Poljsku - rekao je danas ministar za razvoj i tehnologiju, Valdemar Buda.

Kako je objasnio, zabrana je potpuna, uključujući i zabranu tranzita kroz Poljsku.

Buda dodaje da će se sa Kijevom održati razgovori kroz, koje će pokušati da se dođe do rešenja da roba samo prolazi kroz Poljsku i da ne završava na lokalnom tržištu.

Poljska i Mađarska su u subotu saopštile da su odlučile da zabrane uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine kako bi zaštitile lokalni poljoprivredni sektor nakon velikog upliva ukrajinskog žita, koji je smanjio cene širom regiona.

Poljska zabrana stupila je na snagu u subotu uveče.

Ukrajinsko ministarstvo poljoprivrede saopštilo je da se poljska odluka o zabrani kosi sa postojećim sporazumom o izvozu i zatražilo je razgovore da se reši pitanje. Ukrajinska novinska agencija Ukrinform navela je da će se ukrajinski i poljski ministri sastati u ponedejlak u Poljskoj i da će fokus razgovora biti tranzit.

(Telegraf Biznis)