Kapkejk imperija vredna 66 miliona dolara je bankrotirala: Sada su je osnivači otkupili za siću

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kompanija je izašla na berzu 2011. godine, nakratko je postigla tržišnu procenu od 66 miliona dolara, ali žudnja kupaca za kolačićima nije dugo trajala

Foto: Shutterstock

Crumbs Bake Shop, kapkejk imperija procenjena je na 66 miliona dolara kada je, pre više od decenije, izašla na berzu, a sada su je njeni osnivači otkupili za neverovatnih 300 dolara.

Njujorška pekara zaslužna za rasplamsavanje pomame za kapkejk kolačima početkom 2000-ih godina izgradila je lanac od 79 prodavnica u osam država, ostavljena je da umre tokom bankrota koji je proglasila 2014. godine.

Prošle godine, suosnivači Džejson i Mia Bauer, koji su pokrenuli kompaniju 2003. godine, sa jednom radnjom na Menhetnu, ponovo su preuzeli kontrolu nad njom i to za - 300 dolara, odnosno za naknadu koja je potrebna za kupovinu napuštenog brenda iz Kancelarije za patente i žigove SAD koji je njihov brend proglasi mrtvim.

Ipak, Baueri se sa ovim ne slažu, pa su rešili da preokrenu poslovnu strategiju, da izbegnu skupu maloprodajnu ekspanziju i da svoje kolačiće prodaju na vebu i distribuiraju ih u supermarketima - i to za upola cene.

Kažu da je danas svet drugačiji od onog 2003. godine.

- U to vreme su nestale komšijske pekare i želeli smo baš mi da postanemo jedna od njih - rekao je Džejson.

Foto: Shutterstock

Baueri su 2008. godine prodali polovinu svog udela u pekari za 10 miliona dolara jednom investitoru i nastavili da razvijaju brend. Do 2011. godine bilo je 50 prodavnica i Baueri su prodali svoj preostali udeo.

- Prodavali smo milion kolačića mesečno - rekla je Mia.

Kompanija je izašla na berzu 2011. godine, nakratko je postigla tržišnu procenu od 66 miliona dolara, ali žudnja kupaca za kolačićima nije dugo trajala.

Ogromna ekspanzija njihovih radnji po tržnim centrima samo je ubrzala njihov pad u bankrot.

Problem je bio što su kupci tržnog centra trošili manje po transakciji od tipične kupovine od 20 do 25 dolara u klasičnim prodavnicama.

Sada, pakovanje od šest njihovih kolačića u prodavnicama košta 10 do 13 dolara, dok veb stranica "Crumbs" nudi pakovanje od šest većih kolača za 45 dolara. Takođe su smanjili svoju ponudu sa 60 vrsta na desetak najpopularnijih ukusa, uključujući čokoladu, crveni somot, kolačiće i šećernu vunu i dodali tegle sa kolačićima u liniju proizvoda.

(Telegraf Biznis)