Predsednica Indije sletela na novu pistu "Nikole Tesle": Njena zemlja je među najbrže rastućim u svetu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Droupadi Murmu će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 7. do 9. juna

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Na novu pistu beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" danas je sleteo avion u kome je bila predsednica Indije Dorupadi Murmu, koju je dočekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Droupadi Murmu će boraviti u zvaničnoj poseti Republici Srbiji od 7. do 9. juna 2023. godine.

Inače, Srbija je druga zemlja koju posećuje kako je izabrana.

"Poželeo sam dobrodošlicu @presidentofindia! Radujem se ovom istorijskom susretu koji će dodatno učvrstiti prijateljstvo između Srbije i Indije", napisao je predsednik Srbije na Instagram nalogu BudućnsotSrbije.

Inače, Indija je povratila svoje mesto petog najvećeg tržišta akcija na svetu.

Prema izveštaju, tržišna kapitalizacija indijskih firmi kojima se javno trguje porasla je na četvoromesečni maksimum od 3,3 biliona dolara prošlog petka, nadmašivši tako Francusku.

Indija je u januaru izgubila svoje mesto u prvih pet, "zbog" Francuske, odnosno usled pada akcija Adani grupe, indijskog multinacionalnog konglomerata koji se bavi raznim sferama poslovanja: od upravljanja lukama do energetike, rudarstva, aerodromskih operacija, prerade hrane i infrastrukture.

U to vreme, konglomerat se suočavao sa optužbama za "manipulaciju cenama akcija i kršenje javnih pravila o vlasništvu".

Međutim, do preokreta je došlo kada je Francuska pretprošle nedelje izgubila više od 100 milijardi dolara tržišne vrednosti, usred rasprodaje zaliha luksuzne robe.

Indijsko tržište akcija je u međuvremenu imalo koristi od porasta kupovina od stranih investitora. Prema proračunima, oni su od početka aprila u svoj portfelj dodali 5,7 milijardi dolara vrednih indijskih akcija.

Ranije su prestavnci dve zemlje isticali da ima prostora za promociju saradnje u prioritetnim oblastima interesa poput poljoprivrede, obrade hrane, odbrambene proizvodnje, nauke i tehnologije, informacionih tehnologija, infrastrukture, turizma i farmaceutske industrije

Indijske kompanije su uložile u Srbiju, naročito u traktore, IT parkove, obradu hrane, aluminijumske panele, opremu za upravljanje otpadom.

Indija je jedna od najbrže rastućaih svetskih ekonomija - BDP je porastao 6,3 odsto.

(Telegraf Biznis)