Probali smo najbolji burek u Srbiji: Majstor Nikola nam je pokazao kako se pravi i otkrio tajni recept
Jevrić je bio voljan da pokaže kako svako od nas može da napravi odličan burek
Pre 23 godine, Nikola Jevrić je napravio prvi burek, a trudom i radom je tokom svih tih godina, pa sve do danas, stigao do ukusa o kojem se priča po Beogradu.
Nikola je 1996. godine počeo svoju karijeru kao pekar, a onda je 2000. rešio da proba da napravi burek, te ga je sam, bez pomoći nekog iskusnijeg i napravio. Kako nam je priznao, to je bila "katastrofa", ali ga rezultat nije obeshrabrio.
Danas je Jevrić jedan od najboljih buregdžija u Srbiji, a godine iskustva doprinele su tome da magična hrskavost i prava mera sastojaka za fil opiju svakoga ko proba njegovo remek-delo.
- Uvek se setim reči jednog starog majstora sa kojim sam imao priliku da sarađujem. Govorio je za sebe da on nije majstor, već da je "majstor" u džaku. Najbitniji sastojak za burek je brašno - rekao nam je Nikola, pa otkrio da li je burek samo sa mesom ili sa sitom, ili je, ipak, sirnica sa sirom.
- U Srbiji se odomaćio izraz burek, pa bilo da je sa mesom ili sirom. U Bosni, u Sarajevu, konkretno, kažu da je burek sa mesom, a sa sirom je sirnica. U Turskoj, na primer, svako jelo koje je sa testom i filom, oni to nazivaju burek ili pita - rekao nam je Jevrić.
Postoje različiti filovi za burek, te su kombinacije za neke možda i čudne. Različit je sadržaj koji stavljaju u nekim pekarama. U ponudi su "pica burek", pa čak i onaj sa nutelom i plazmom. Nikola najradije pravi tradicionalne ukuse.
- Kora mora da bude što veća, da bi bila tanja. Meni su stari majstori pričali da je bitan raspon ruku, jer kad bacate koru, kora je sve veća i veća, a suština je da ona bude što tanja. Ali i mi, mali ljudi, umemo nešto - našalio se Nikola.
Ceo proces pravljenja bureka, kao i recept, pogledajte u videu na početku teksta.
(Telegraf Bizniss)