Najpopularniji burek u Pančevu sada se kupuje preko šaltera: "Nije bilo šanse da otpustimo radnike"
"Buregdžijsku radnju Stankoski osnovala sam pre sedam godina, u trenutku kada sam ostala bez posla, u želji da nastavim pekarsku tradiciju moje porodice, prekinutu pre više od 30 godina"
Pre nekoliko dana, u jeku pandemije i ekonomskih potresa, pažnju je privukla jedna pekara iz Pančeva, čija je vlasnica pronašla način da održi poslovanje, na zadovoljstvo i kupaca i zaposlenih.
U trenu je osvanula vest o sada već čuvenom burekomatu, ali kada smo kontaktirali vlasnicu pekare "Burek Stankoski", odmah nas je ispravila rekavši da nije reč o klasičnom automatu, već o šalteru. Ideja je, naravno, da se eliminiše gužva u objektu, i da se sama prodaja odvija bezbednije i brže.
Snalažljiv kolektiv je brzo osposobio šalter za rad, koji funkcioniše tako što se kroz gornji otvor daje novac, a kroz donji otvor - hrana. Prodavci nose rukavice i maske sve vreme.
Inače, pekara "Burek Stankoski" je odavno poznata po dobrom bureku, ovde su svraćali mnogi poznati, a čak i sada u vreme krize - imaju mušterije iz okolnih mesta i gradova. Jedan Zemunac kaže da u Pančevo samo zbog bureka dolazi već peti put, a ima i Beograđana.
O tome da se ideja veoma dopada svima, najbolje svedoči red ispred pekare. Kupci su oduševljeni. Poštuju i pravilo o držanju distance u redu.
U ponudi su šest slanih i dva slatka bureka, a najpopularniji je onaj s kolenicom. Vlasnica pekare, Svetlana Radaković, kaže za Telegraf Biznis da će šalter biti u funkciji sve dok traje pandemija, a onda će ga ukloniti, iako primećuje da se mnogima ovakav vid usluge dopada.
Koliko dugo Svetlana vodi ovaj biznis i kako je došla na ideju da ga pokrene?
- Buregdžijsku radnju "Stankoski" osnovala sam pre sedam godina, u trenutku kada sam ostala bez posla, u želji da nastavim pekarsku tradiciju moje porodice, prekinutu pre više od 30 godina.
Kaže da se mušterijama i dalje najviše dopada burek s dimljenom kolenicom, i da su uglavnom svi kupci dugogodišnji. Ko jednom proba ovaj burek - ostaje mu veran.
- Dodatni začin za uspeh je velika ljubav prema ovom poslu, ali i ogromna posvećenost - kaže Svetlana.
Aparat za burek u Pančevu. Savršeno! pic.twitter.com/8EdyoOK4x5— Milutin Milošević (@Gazda_Milutin) March 30, 2020
Male pekare sada imaju probleme u poslovanju, jer su škole zatvorene, a starijima od 65 godina je zabranjen izlazak. Osim toga, gužva u objektu, gde se svakodnevno "operiše" s hranom i novcem, jednostavno ne dolazi u obzir. Ali, kako je Svetlani baš šalter pao na pamet?
- U želji da u ovim teškim vremenima zaštitimo sebe i druge, naše zaposlene, a po preporuci Vlade Republike Srbije, zaključili smo da je postavljanje šaltera jedini način da plasiramo proizvode bez ulaska u objekat. Iako je šalter postavljen pre tri nedelje, tek pre neki dan je nekoga podsetio na bankomat/burekomat, pa je ta ideja postala viralna.
Pekara "Burek Stankoski" je trenutno jedno od retkih manjih preduzeća koje odoleva korona krizi. Svetlana kaže da su otvaranjem šaltera na neki način pokušali da održe kontinuitet u radu, budući da im otpuštanje radnika nikako nije bila opcija.
Svetlana primećuje da se poslovanje obavlja malo slabijim intezitetom, zbog toga što veliki broj građana ostaje u svojim kućama. Ovde se najpre misli na one starije od 65 godina, koji su jedni od vernih kupaca pekare iz Pančeva.
- Uprkos krizi, i smanjenom prometu, nabavka se odvija nesmetano. Probleme ćemo rešavati u hodu, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, ali za sada je sve kao i inače - zaključuje ona.
Video: Pralica: Čekamo mere države, male pekare u problemu
(Telegraf Biznis/B.Đ.)
Video: Edina je najmlađa vlasnica škole jahanja u Srbiji
Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
J.D.
Bravo👏👏👏👏
Podelite komentar
Pancevac
Nikakav burek tj. Pita sa korama, izaziva mucninu bol u zelucu i kiselinu a toliko je mastan i slan da ti treba litar jogurta da ga svaris... Taj sa kolenicom tera na podrigivanje... Klasicni burek je pravi burek
Podelite komentar