Inženjerka godine u Srbiji je Lidija Tomić

Vreme čitanja: oko 2 min.

U svetu je broj žena inžinjera opao za 1 odsto, dok je u Srbiji potpuno drugačija situacija

U Privrednoj komori Srbije, dodeljena je nagrada "Inženjerka godine", koju je ponela upravo inženjerka vazdušnog saobraćaja Lidija Tomić. Mlada Lidija je senior procesna inženjerka na Visokoj školi strukovnih studija, Vazduhoplovnoj akademiji.

Ovo je drugi put da se u Srbiji organizuje ovakav vid događaja, a direktor Sektora za strateške analize, usluge i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije, Mihailo Vesović je istakao koliko je ponosan na ovaj projekat.

- Napravali smo iskorak u odnosu na prošlu godinu. Svet se menja velikom brzinom u tehnologiji, živimo u eri nauke, tehnologije i inženjerstva, što se ne može sve ispratiti ako nemamo inženjere koji to mogu da isprate. U Srbiji možemo da budemo zadovoljni brojem dama koje završavaju STEM nauke, jer je daleko iznad proseka u svetu i u Evropi - rekao je Vesović u PKS.

Kako je Vesović dalje istakao, u svetu je broj žena inžinjera opao za 1 odsto, dok je u Srbiji potpuno drugačija situacija. Ove godine za "Inženjerku godine" bilo je prijavljeno 80 inženjerki, a Vesović je poručio kompanijama da omoguće ženama da usklade privatni život i karijeru, zato što takav pristup daje najbolje rezultate.

Potom, medijima, žiriju i publici obratila se generalna direktorka Simensa za Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku Medeja Lončar.

- Znanje nam omogućava da pravimo izbore i donosimo odluke na osnovu dokaza i istraživanja i boljeg razumevanja sveta oko nas. Znanje podstiče i tehnološki i naučni napredak, pokreće progres - rekla je ona.

Kako je dalje istakla, Slovenija do sada imala šest izbora "Inžnjerka godine", Hrvatska dva, kao i Srbija. Zahvaljujući ovome ukupno je bilo 100 finalistkinja, dok je ukupno stiglo oko 500 prijava u sve tri zemlje.

Ana Petrović ponela je titulu "Inženjerka godine" 2023. godine, a sada je istakla koliko je ova inicijativa važna.

- Biti inženjer ne znači samo programiranje i gradnju mostova, već da je to način na koji se gradi budućnost i kreiraju rešenja, podstiče tehnološki napredak i unapređuje život ljudi - istakla je ona.

Ministarka za nauku, tehnološki razvoj i inovacije Jelene Begović, nije mogla da prisustvuje događaju, ali je ipak pročitana njena poruka.

- U 21. veku uloga inženera i naučnika je od presudne važnosti za rešavanje globalnih izazova sa kojima se čovečanstvo suočava, a koji utiču na svakoga na planeti. Vi ste te koje oblikujete budućnost, kreirate inovacije i predlažete rešenja za izazove sa kojima se suočavamo - istakla je minisatrka.

Nakon što je Lidiji uručena nagrada, ona je istakla da je tu zahvaljujući porodici, ali i kolegama, te da neće dozvoliti da se na ovo gleda kao na samo njen uspeh, već da je ona prva u redu jednakih, pokazujući na finalistkinje koje su joj sve vreme aplaudirale.

(Telegraf Biznis)