Srbi bacaju u đubre, a Danci otkupljuju i zgrću bogatstvo: Za mesec dana svako može da razvije unosan biznis
Koliko Skandinavci prednjače u održivom razvoju i zaštiti okoline je naširoko poznata stvar!
Norveška, recimo, odavno omogućava krstarenja ekološkim brodovima, Švedska toliko mahnito reciklira smeće da mora da ga uvozi iz drugih zemalja, a Danci su se dosetili još nečega.
Kompanija Beyond Coffee iz Kopenhagena došla je na zanimljivu ideju koju sprovode u delo i brojna udruženja za zaštitu okoliine i promovisanje ekološkog stila života.
Koliko se kafe dnevno popije u svetu i koliko se taloga baca svaki dan? Taj talog ionako ničemu ne služi i nije štetan, rekla bi većina nas, ali Danci imaju drugačije mišljenje. Većina vrednih sastojaka kafe ostaje sadržana baš u tom talogu koji se nemilice baca tako da Danci, koji su jedni od vodećih svetskih kafopija, nabavljaju talog kafe iz kafića, koji bi se inače bacio, a potom ga koriste za uzgajanje bukovače!
Ohlađeni talog pomešaju s micelijom, vegetativnim delom pečurke, koji se sastoji od razgranatih niti. Sve to se drži u kontejnerima dok proces uzgoja traje četiri nedelje. Najpre se tri nedelje drže na toplom i tamnom mestu koje simulira tlo u kome bi glive rasle u prirodi. Zatim se na nedelju dana premeštaju u hladnije prostorije s visokom vlagom i više svetlosti. Tada počinju da niču bukovače.
Iz kompanije napominju i da je moguće uzgojiti gljive u više navrata korišćenjem istog taloga, a kada ga iskoriste, prosleđuju ga lokalnim poljoprivrednicima, koji ga i dalje mogu koristiti.
Bukovače rastu na urbanoj farmi udaljenoj samo kilometar od dućana u kome ih potom prodaju. No, isto tako možete kupiti i miceliju i početni paket od recikliranog materijala za kućne uzgajivače, tako da ih možete i sami uzgajati u vlastitom domu od svoga taloga. Za samo mesec dana imaćete vlastite jestive bukovače. Kilogram bukovače u prodavnicama u Srbiji inače košta oko 700 dinara.
(Telegraf.rs/Dnevnik)