Ovako su ljudi iz bivše Juge odlazili u Ameriku: Spremno 55.000 Zelenih karti, najsrećniji će steći ova prava

Vreme čitanja: oko 3 min.

Srećni dobitnici se određuju putem nasumičnog kompjuterskog izvlačenja

Foto: Shutterstock

"Zelena karta" je nešto poput svetog Grala za sve one koji planiraju da emigriraju u SAD. Američki Program za vizu za imigrante iz različitih zemalja (DV) dodeljuje do 55.000 imigracionih viza svake godine.

Ministarstvo spoljnih poslova SAD godišnje sprovodi DV Program koji je namenjen klasi imigranata iz zemalja sa istorijski niskim stopama imigracije u Sjedinjene Američke Države.

I za fiskalnu 2026. godinu biće dostupno do 55.000 viza a period onlajn registracije za DV-2026 program počeo je u sredu, 2. oktobra i završava u utorak, 5. novembra 2024. godine, u 12:00 sati po istočnom standardnom vremenu (EST) (GMT-5). Podnošenje više od jedne prijave za istu osobu tokom perioda registracije diskvalifikuje sve prijave te osobe.

Podnošenje prijave je besplatno a oni koji budu pozvani na intervju moraće da plate taksu pre nego što podnesu zvaničnu prijavu za vizu.

Srećni dobitnici se određuju putem nasumičnog kompjuterskog izvlačenja. Ministarstvo raspodeljuje DV vize među šest geografskih regiona, a nijedna zemlja ne može da dovije više od sedam procenata dostupnih DV u jednoj godini.

Ministarstvo spoljnih poslova ima spisak zemalja čiji građani ne mogu da se prijave za DV program. Za  DV-2026 program to su, između ostalih,  Bangladeš, Brazil, Indija, Meksiko, Nigerija, Pakistan, Filipini, Vijetnam i Venecuela.

Ipak, postoje dva scenarija u kojima osobe koje su državljani ovih zemalja mogu da se prijave za DV program.

Privi je ako se njihov supružnih prijavljuje za program kao državljanin države koja ima pravo učešća u njemu.

Drugi podrazumeva da roditelji osobe koja je državljanin zemlje iz koje se ne primaju prijave, nisu državljani iste i nisu rođeni niti bili državljani te zemlje u trenutku rođenja osobe koja se prijavljuje.

Iako ne postoji donja granica dobi za prijavljivanje za DV program, osobe mlađe od 18 godina su automatski diskvalifikovane jer program zahteva srednju školsku spremu.

Uslovi i prijavljivanje

Za prijavu za DV program je potrebno sledeće:

Puno ime i prezime, datum, mesto i zemlja rodjenja (napominje se da treba koristiti trenutno ime države u kojoj ste rođeni, što je bitno za sve one koji su rođeni u Jugoslaviji).

Dalje, fotografija, adresa prebivališta i ime države u kojoj živite. Treba navesti najviši stepen obrazovanja u trenutku podnošenja pijave. Interesantno je da treba navesti supružnika čak i ako planirate da se razvedete i ta osoba ne želi da emigrira sa Vama.

U slučaju da imate decu, traži se da se poimence navedu sva deca koju imaju do 21 godinu kao i da se uključe njihove fotografije, bez obzira da li će emigrirati sa Vama. Ovo uključuje i decu koja su usvojena ili pastorci (primenjuje se čak iako više ne žive sa vama i niste u braku sa biološkim roditeljem).

Napominje se i da supružnici mogu odvojeno da podnesu svoje zahteve.

Za DV Program mogu da konkurišu građani svih država bivše Jugoslavije uključujući i Srbiju kao i gotovo sve zemlje Evrope, oko 50 zemalja Afrike, 31 zemlja Azije , 22 zemlje Južne i Centralne Amerike i Kariba i 14 zemalja Okeanije, navodi se na platformi travel.state.gov.

Koja prava imaju nosioci zelene karte?

Jedna od prednosti Zelene karte jeste što nosioci iste stiču fantastične benefite.

Posle 5 godina boravka u SAD sa ovom  vizom mogu da podnesu zahtev za američko državljanstvo a do tada su zaštićeni od deportacije. Takođe, imaju svu pravnu zaštitu države i mogućnost da sponzorišu članove porodice koji podnose zahteve za boravišne vize.

Jedan od svakako najbitnijih benefita je dozvola za rad ali i pristup američkom obrazovnom sistemu uz mogućnost federalne finansijske pomoći studentima.

Nosioci Zelene karte mogu slobodno da putuju u i iz SAD kao i po samoj SAD, mogu da žive bilo gde u Americi, imaju pravo na federalne beneficije, mogu da kupe nekretninu i započnu vlastiti biznis, navodi USAFIS.ORG.

(Telegraf Biznis)