Četvrti dan sednice, Brnabić: Oni hoće da unazade Srbiju kako je niko do sada nije unazadio

V. K.
Vreme čitanja: oko 3 min.

Predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima 10. septembra je podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Nešto posle 10 časova predsedavajuća Narodne Skupštine konstatovala je, da je primenom elektronskog sistema za glasanje utvrđeno da je u sali prisutno 143 narodnih poslanika te da postoje uslovi za rad te je sednica o litijumu zvanično nastavljena.

Izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima su u skupštinsku proceduru uputili poslanici opozicije, njih 86, sa ciljem da se zabrani iskopavanje litijuma, a tokom prethodnih dana ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović je pozvala skupštinu da ignoriše zahteve političke prirode.

Đedović Handanović je tokom jučerašnje rasprave odbacila navode predlagača izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima Danijele Nestorović da realizacijom projekta Jadar postoji opasnost od povećane radijacije i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

Ponovila je i da ukoliko studije o proceni uticaja za životnu sredinu pokažu da je bezbedno da se eksploatiše litijum, da će se to uraditi po "srpskim zakonima i evropskim standardima".

Ministarka Đedović Handanović se osvrnula na pitanja koja su joj postavljena na kraju jučerašnje sednice i ponovila da je Vlada Republike Srbije 8. februara 2006. godine sa koncesionarom Rio Tinto, European Holdings zaključila ugovor o koncesiji za istraživanje i eksploataciju borne rude na teritoriji Baljevca aktom od 5. avgusta 2009. godine, s obzirom da je kompanija odlučila da napusti koncesioni ugovor, odnosno dostavila obaveštenje da odustaje od daljih geoloških istraživanja u okviru ovog polja, koncesioni ugovor je istekao i on nije na snazi.

- Što se tiče ovlašćenja tadašnjeg Državnog Sekretara Ministarstva rudarstva i energetike, on je bio ovlašćen od strane tadašnjeg ministra rudarstva i energetike da potpisuje upravne akte iz delokruga sektora za geologiju i rudarstvo, potpisao je brojna druga rešenja, kao i vanupravne akte iz delokruga ovog sektora i bio je zvanično zadužen pečatom ovog ministarstva, za koji je takođe bio ovlašćen da stavlja svoj potpis - navela je ministarka.

Dodaje da, analizom podnetih zahteva i kompletnih spisa, konstatovano je da ne postoji pravni osnov za poništavanje postupka kojim je izdato rešenje o rezervama, ali ni poništavanje ili ukidanje istog.

- Ukoliko neko smarta da je narušena zakonitost, Zakon o opštem upravnom postupku predviđa mogućnost podnošenja zahteva za preispitivanjenekog upravnog akta uz propisane uslove po kojima postupa nadležni organ, te u tom smislu može iskoristiti tu mogućnost koju predmetni zakon predviđa, a nadležni organ će doneti odluku o tome - navodi Đedović Handanović.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić je rekla da je najveći problem činjenica da poslanici opozicije iznose tvrdnje o litijumu a da uopšte nisu stručni za to.

- Kako je profesor Branislav Simonović iz Instituta za opštefizičku hemiju rekao da smo mi jedina zemlja na svetu koja ima 300.000 eksperata za litijum. Toliko ih nema na svetu, ali ima u Srbiji. Kako možete da tvrdite da je litijum jednako štetan kao škriljci, ali je litijum dozvoljen i kopaju ga Nemci, a škriljci su zabranjeni - rekla je ona.

Dodala je da su priče o zaradi od poljoprivrede i poređenju sa rudnikom litijuma, gluposti.

- Ovaj projekat će zauzeti 0,03 odsto poljoprivrednog zemljišta, a vi ga upoređujete sa 100 odsto poljoprivrednog zemljišta. I vi to bez sramote govorite pred građanima. I što se tiče rudne rente. Kod nas je rudna renta 5 odsto, a u svetu se za metale kreće od 1 do 5 odsto - naglasila je.

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić kaže da je apsolutno protiv ovog Predloga zakona jer je sve u njemu neistina.

- Poštovani građani Srbije, oni hoće da nam zabrane svako istraživanje litijuma i bora. Oni stalno navode kako je ovaj litijum iz Projekta Jadar loš i loš je po životnu sredinu ali da je mnogo bolji za životnu sredinu litijum iz podzemnih voda. To je jedan od problema zakona. Moguće je da i mi imamo negde taj "dobar litijum", dobar po životnu sredinu, koji može bezbedno da se vadi koji bi nam predstavljao stratešku prednost. Oni hoće da ukinu svako istraživanje litijuma i bora i time da unazade Srbiju, na način na koji je niko o sada u istoriji nije unazadio - istakla je Brnabić.

Rasprava je u toku.

(Telegraf Biznis)