Politika AD prodaje udeo od 50 odsto u kapitalu društva "Politika novine i magazini"

M. P.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Procenjena vrednost u kapitalu je 1.108.834.000 dinara

Ilustracija: Telegraf

Politika AD za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost oglasila je danas prodaju 50 odsto svog udela u kapitalu privrednog društva "Politika novine i magazini" putem prikupljanja pisanih zatvorenih ponuda.

U oglasu objavljenom u dnevnom listu Politika navedeno je da je procenjena vrednost sto odsto kapitala privrednog društva "Politika novine i magazini" 2.217.669.000 dinara, a procenjena vrednost predmeta prodaje, odnosno udela od 50 odsto u kapitalu 1.108.834.000 dinara.

Ističe se da dostavljene ponude ne smeju iznositi manje od 50 odsto od procenjene vrednosti, odnosno manje od 554.417.000 dinara.

Pravo učešća pri kupovini imaju sva pravna i fizička lica koja su zainteresovana i koja otkupe prodajnu dokumentaciju u skladu sa oglasom i uplate depozit u iznosu od pet odsto od procenjene vrednosti predmeta prodaje najkasnije u roku od deset dana od dana objave oglasa i čija ponuda stigne društvu najkasnije u roku od 15 dana od dana objave oglasa u dnevnom listu Politika.

Otvaranje ponuda izvršiće Komisija za prodaju koja je formirana u skladu sa unapred pripremljenim planom reorganizacije (UPPR), nakon isteka roka za dostavljanje ponuda, a neblagovremene i neuredne ponude neće biti uzete u razmatranje.

Udeo se prodaje u viđenom pravnom i faktičnom stanju isključivo kao celina.

Sve pisane ponude dostavljaju se isključivo preporučenom pošiljkom na adresu Politika AD za novinsko-izdavačku i grafičku delatnost, Cetinjska 1, 11000 Beograd, u zatvorenoj koverti.

Politika AD osnovana je 1998. kao akcionarsko društvo u vlasništvu i pod kontrolom države.

WAZ Media Group otkupio je 50 odsto udela 2001. godine, a danas je, kako navodi RTS, Srbija direktni akcionar sa 18,5 odsto udela u kompaniji, ali kontroliše 85 odsto preko različitih državnih institucija i javnih preduzeća, kao što su Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (koji ima 29,4 odsto udela u Politika AD), Akcionarski fond koji posluje u okviru Ministarstva finansija (deset odsto) i Republički fond za zdravstveno osiguranje (deset odsto).

Preostalih 15 odsto je u vlasništvu NLB banke (1,2 odsto), AIK banke (0,8 odsto) i više od 6.400 različitih pojedinaca od kojih svaki poseduje manje od 0,7 odsto.

(Telegraf Biznis/Tanjug)