Kako upravljati rizicima?

A. V.
Vreme čitanja: oko 2 min.

Upravljanje rizicima je poput vožnje automobila po kiši - morate biti spremni za neočekivane situacije i brzo reagovati

Foto: Shutterstock

Bez obzira da li ste fizičko lice ili kompanija, suočavate se sa različitim rizicima koji mogu ugroziti vaše interese. Efikasno upravljanje rizicima je ključno za očuvanje i rast vašeg poslovanja.

Kako biste bolje upravljali rizicima, prvi korak je prepoznati potencijalne opasnosti koje vrebaju. Kao kada razmišljate o tome kako ćete reagovati na operativne probleme ili promene na tržištu koje mogu uticati na vaše poslovanje.

Naš posao, posao posrednika u osiguranju upravo jeste identifikacije rizika, šta je ono što može sa aspekta osiguranog slučaja ugroziti vaše poslovanje. Važno je analizirati koliko su ti rizici česti, kakva je verovatnoća njihovog nastanka, koji su novi rizici koji se pojavljuju i kakav bi bio njihov uticaj na vas. Da li se radi o manjim problemima koji se često javljaju ili o retkim, ali ozbiljnim situacijama koje bi mogle imati nesagledive posledice?

Procena rizika i procena budućih novih rizika je sledeći korak - razmišljamo o tome koliko je verovatno da će se rizik ostvariti i koliko bi vas to moglo koštati, bilo finansijski, pravno ili u pogledu reputacije.

Nakon što smo identifikovali, analizirali i procenili rizike, važno je rangirati ih prema hitnosti i potencijalnoj šteti. To će pomoći da odredite gde usmeriti svoje resurse i napore kako biste se najbolje zaštitili.

Foto: Shutterstock

Mi smo vaš saveznik u upravljanju rizicima jer vam naša ekspertiza omogućava da prenesete rizik na osiguravače na pravi način i tako zaštitite svoju imovinu.

Osiguranje imovine je poput kišobrana - štiti vas od fizičkih šteta kao što su požar, krađa ili čak zemljotres. Ako ste vlasnik preduzeća, osiguranje od odgovornosti će vas zaštititi od potencijalnih zahteva od strane trećih lica kao i drugih pravnih troškova.

Kod prekida poslovanja osiguranje može biti vaš spasioc u slučaju neočekivanog i neizvesnog događaja, kao što su prirodne katastrofe, požar ili neke druge vanredne situacije. Osim što vas štiti od nepredviđenih događaja, osiguranje vam pruža finansijsku sigurnost i osigurava kontinuitet poslovanja.

Upravljanje rizicima nije samo alat za zaštitu imovine, već pomaže u očuvanju stabilnosti i rasta vašeg poslovanja. Budite spremni, identifikujmo rizike zajedno, koristite osiguranje kao alat i vozićete se sigurno kroz nepredvidive vremenske uslove poslovanja.

GrECo broker za osiguranje vaš je pouzdan partner za upravljanje rizikom, koji nudi progresivna i prilagođenja rešenja za sve vaše potrebe.

(Telegraf.rs/PR)