Neviđen bezobrazluk! U Novom Sadu restoran naplaćuje korišćenje NOŽA I VILJUŠKE: Evo koliko košta

D. J.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto-kolaž: Shutterstock

Na računu jednog novosadskog restorana, pored hrane i pića, gostima se pojavila i stavka „prilog za pribor i postavljanje jela“ od 120 dinara. Taj dodatak, kako piše u meniju, pokriva pribor, hleb ili troškove postavljanja stola.

Iako nije skriven, mnogim gostima smeta sama ideja da se pribor i osnovna usluga posebno naplaćuju.

- Kada naručiš jelo, podrazumeva se da dobiješ nož, viljušku i tanjir, a ne da ih platiš posebno - komentarišu nezadovoljni gosti.

U poslednje vreme sve više restorana u Srbiji uvodi ovu praksu, pravdajući je pokrivanjem dela troškova servisa. Međutim, posetioci su revoltiran, jer smatraju da je u redu platiti dodatni prilog ili hleb koji sami naruče, ali ne i pribor.

- To je kao da naplaćuju disanje u restoranu - jedan je od komentara na društvenim mrežama.

Posebno iritira to što gosti nemaju mogućnost izbora - prilog se automatski dodaje na račun, bez obzira na to da li koriste hleb ili ne. Tako ga mnogi doživljavaju kao obaveznu taksu, a ne kao uslugu.

Slična praksa postoji u mnogim evropskim zemljama. U Italiji gotovo svaki restoran ima "coperto" ili "pane e coperto", odjednog do pet evra po osobi (od 120 do 600 dinara po osobi), ali gosti unapred znaju da je ta stavka obavezna. U Španiji, Portugalu i Grčkoj često se na sto donesu hleb ili masline koje gost može odbiti, pa se ne naplaćuju. Ključna razlika je u transparentnosti i pravu na izbor.

Zagovornici uvođenja naplate u Srbiji tvrde da je to pošten način da se pokriju troškovi servisa, pranja pribora i hleba. Kritičari, međutim, podsećaju da su to osnovni elementi ugostiteljstva i da bi trebalo da budu uračunati u cenu hrane i pića.

- Plaćati pribor posebno isto je kao da vam naplate čašu iz koje pijete piće koje ste već naručili - zaključuju nezadovoljni gosti.

(Telegraf Biznis/SrbijaDanas)