Isplati li se sada? Zabrana Huaveija bi podigla troškove 5G u Evropi za 62 milijarde dolara

Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G

Zabrana kupovine telekomunikacione opreme od kineskih kompanija uvećala bi troškove uvođenja 5G mreže u Evropi za oko 55 milijardi evra (62 milijarde dolara) i odložila tu tehnologiju za oko 18 meseci, prema analizi telekomunikacione lobističke grupacije GSMA.

Ta grupacija, koja zastupa interese 750 mobilnih operatera, izražavala je i ranije zabrinutost zbog mogućih posledica potpune zabrane kineske telekomunikacione kompanije Huavej, čiji se proizvodi kupuju širom sveta i koje koriste operateri u Evropi.

Procena od 55 milijardi evra odražava ukupne dodatne troškove koji bi proistekli iz potpune zabrane kupovine opreme od Huaveja i kineskog ZTE-a za uvođenje 5G mreže u Evropi.

- Polovina od tih dodatnih izdataka koji bi zadesili evropske operatere nastala bi kao posledica viših troškova inputa nakon znatnog gubitka konkurencije na tržištu mobilne opreme - ocenjuje se u izveštaju GSMA, u koji je imala uvid agencijas Rojters.

- Osim toga, operateri bi morali da zamene postojeću infrastrukturu pre sprovođenja nadogradnje 5G - dodaje se u izveštaju.

Pomenuta dva kineska proizvođača imaju zajednički tržišni udeo u Evropskoj uniji od preko 40 procenata.

Zabrana bi, prema tom izveštaju, takođe odgodila za 18 meseci uvođenje 5G tehnologije, koja bi imala primenu u oblastima od proizvodnje samoupravljajućih automobila do sektora zdravstva i logistike.

- Takvo odlaganje povećalo bi jaz između EU i SAD u uvođenju 5G mreže za više od 15 procentnih poena do 2025. godine - navodi se u izveštaju.

SAD su Huavej, najvećeg svetskog proizvođača telekomunikacione opreme, stavile na svoju "crnu listu" u maju, što je navelo globalne tehnološke gigante da prekinu veze sa kineskom kompanijom i da počnu da vrše pritisak na evropske zemlje da slede taj primer.

(Telegraf Biznis/Tanjug)