"Da li da napustim posao u hladnoj Nemačkoj i preselim se u toplu Španiju?" Ovako su je savetovali

Ekonomska velesila Evrope mnogim strancima je "omiljena lokacija" u potrazi sa poslom, ali je istovremeno činjenica da nije sve u novcu i visokom standardu... Mnogi građani Srbije imaju dilemu

Foto: Shutterstock

Gastarbajterima Nemačka decenijama unazad nudi dobre uslove za život i rad, što je ključni razlog za napuštanje rodnih država sa Balkana. Tek po neko "zaluta" na Mediteran, ali većina građana Srbije posao traži u zapadnim zemljama poput Nemačke, Austrije, Švajcarske, ili na severu Evrope.

Nasuprot njima su neke ne tako jake, a opet dominantne države poput Španije, Italije, Portugala. Prva u nizu takođe broji priličan broj naših gastarbajtera, posebno kada je letnja sezona. Mada, u tom periodu svakako je više interesenata za Hrvatsku, Sloveniju ili Crnu Goru.

Sve u svemu, Španija je za mnoge "raj na zemlji": dobra klima, zabava, sijesta, srdačni ljudi, prelepi gradovi, more, plaže... Ali, druga strana medalje je poljuljana ekonomija, koja je dodatno narušena tokom 2020. Isti je slučaj i sa Italijom, ako ih poredimo sa Nemačkom ili Austrijom.

Ipak, kako nije sve u novcu i visokom standardu, neki radnici s ovih prostora imaju dilemu. Ne prija svima mentalitet "hladnog Zapada" i teško se priviknu na kulturu i navike zemalja kao što je Nemačka. Cene dobre zarade i poštovanje od strane poslodavca, ali kažu da za života steknu malo prijatelja i da "život nije kao kod nas", misleći na provod, zabavu, uživanje, opuštanje.

Španija nam je u tom pogledu zasigurno sličnija.

Nedavno je jedna korisnica Tvitera podelili post sledeće sadržine: "A sad ozbiljno pitanje za tviteraše: Imam mogućnost da se iz Nemačke selim za Španiju. Začkoljica, selili bismo se 30 km od Granade. Sad sam u dilemi: Da li da napustim sve (posao, grad gde sam jako dugo, malo prijatelja i pre svega ružno vreme) i da odem? Mišljenja?".

Printskrin: Twitter

Usledili su razni komentari. Ljudima sa naših prostora uglavnom više prija španski mentalitet. "Idi. Ko god živi u Španiji, ništa mi loše nije rekao", jedno je od mišljenja podeljeno ispod ovog posta na popularnoj društvenoj mreži. S druge strane, tviteraši su saglasni da Španiji ekonomija možda nije "jača strana".

Bilo je i onih koji nikako ne bi napustili Nemačku zbog ove mediteranske zemlje, osim ako nisu u poznim godinama (u penziji) ili nemaju značajnu ušteđevinu. Činjenica je, zapravo, da dosta Engleza, Nemaca ili Skandinavaca naseljava toplije krajeve i to iz dva razloga: zbog lepe klime i jeftinijeg načina života.

Kakve su zarade u ovim zemljama?

Kao i svuda, i u tim zemljama penzije su dosta manje od plata, a standard je isti za sve. Stoga se nemačkim ili britanskim najstarijim građanima više "isplati" da ostatak života provedu na Mediteranu. Naravno, i to je izbor nekolicine, mada trend jača iz godine u godinu.

"Nije Španija što se tiče posla neka obećana zemlja. Tamo idu penzioneri iz Nemačke, da žive i uživaju u blagodetima tople klime. Situacija sa poslom se menja, a teško je naći drugi posao. Jedino ako je ponuda baš neodoljiva, ali zbog klime je ok ići na odmor", još jedan je u moru komentara.

Prema aktuelnim podacima sajta Numbeo, prosečna mesečna neto plata u Nemačkoj iznosi oko 2.460 evra, dok je ona u Španiji na nivou od oko 1.320 evra. U tom smislu, Švajcarska se svakako bolje kotira od Nemačke, ali su i troškovi života mnogo skuplji. Numbeo je stavlja na prvo mesto, sa iznosom od oko 5.280 evra.

Ibica / Foto: Pixabay.com

Italija se kotira bolje od Španije, i u toj zemlji prosečna neto zarada na mesečnom planu vredi oko 1.430 evra. U Ujedinjenom Kraljevstvu je na nivou od 2.249 evra, dok u Austriji i Francuskoj iznosi 2.000, odnosno 2.250 evra.

Digitalni nomadi vole sunce i more

Ako radite kao frilenser, odnosno imate zaradu u odnosu na svoj rad i učinak, onda vam nije mnogo važno gde ste. "Dilema: Španija ili Nemačka" - ne muči samo naše ljude, i drugi stranci se pitaju isto. Prema istraživanju budgetyourtrip.com, nedelja u Španiji, kada ste turista, može vas čak koštati više nego u Nemačkoj.

S druge strane, ističe se da su cene smeštaja niže u ovom "mediteranskom biseru". Nije lako utvrditi troškove, jer svaki stranac zarađuje drugačije, ima druge navike, rashode, potrebe. Možda najznačajnija stavka jesu hrana i stan. Evo kakva je situacija vezana za iznajmljivanje nekretnine.

Time se takođe detaljno pozabavio Numbeo: stan sa jednom sobom, u centru, u Španiji u proseku košta 650 evra mesečno, a veći stanovi su oko 1.000 evra. S druge strane, nekretnine za izdavanje, van središta grada, u proseku su jeftinije 150 do 250 evra.

Govoreći o Nemačkoj, pominje se prosečna cena manjeg stana u centru po ceni od 730 evra, odnosno 550 evra van jezgra grada. Stan koji ima tri sobe, biće vam naplaćen optimalno 1.400 evra, ako je u centru. Imajte u vidu da su ovo prosečne cene - mnogo toga zavisi od tipa stana, uređenosti, ulice, konkretne lokacije i tome slično.

Foto: Shutterstock

Treba dodati i da ručak za dvoje, u restoranu srednjeg ranga, u Nemačkoj košta oko 50 evra, a u Španiji 10 evra manje. Evo i nekoliko cena osnovnih namirnica:

Španija

1. Litar mleka - 0.79 evra

2. Paket jaja od 12 komada - 1.87 evra

3. Pileći file (1 kg) - 6 evra

4. Hleb od pola kile - 1 evro

5. Voće - u proseku 1.5 evra po kilogramu

Nemačka

1. Litar mleka - 0.87 evra

2. Paket jaja od 12 komada - 2.25 evra

3. Pileći file (1 kg) - 7 evra

4. Hleb od pola kile - 1,33 evra

5. Voće - u proseku 2 evra po kilogramu

Video: Za zaposlenje u Nemačkoj vam ne treba diploma fakulteta, samo kurs jezika

(Telegraf Biznis)