"Ratno stanje" u najelitnijim restoranima: Kuvari dobijaju opekotine, trpe nasilje, ali ne kukaju

Studija takođe otkriva da mnogi kuvari i dalje vide bol kao "medalju časti"

Foto: Shutterstock

Kako je raditi u najboljim svetskim kuhinjama? Otprilike, kao da "idete u rat". Tako bi rekli mnogi šefovi kuhinja, zaposleni u elitnim i tzv. fine dining restoranima.

Uglavnom je reč o ugostiteljskim objektima sa Mišlenovom zvezdicom, jednom ili čak njih tri, a što je restoran prestižniji - to je odgovornost veća. Ljudi ne dolaze samo da obeduju, već da se dive pravim kulinarskim umetničkim delima.

Kako piše BBC ovih dana, kuvari zaposleni u uglednim kuhinjama svakodnevno se susreću sa "ekstremnom mukom", jer imaju zadatak da spremaju vrhunske, nagrađivane obroke.

Tako barem sugeriše nova studija. I ne, ne gorovimo samo o psihološkom faktoru, već o fizičkom bolu.

Istraživači su rekli da kuvari, čija su jela nagrađena Mišlenovim zvezdicama, dobijaju rane po telu jer se opeku na šporet ili "uranjaju" ruke u friteze, kako bi se dokazali na poslu.

Jedan od njih je rekao da je "odlazak na posao - kao odlazak u rat".

Međutim, studija takođe otkriva da mnogi kuvari i dalje vide bol kao "medalju časti". Istraživanje, koje su sproveli Univerzitet u Kardifu i poslovna škola Emlyon u Francuskoj, zasnovano je na anonimnim ispovestima 62 kuvara koji rade u Velikoj Britaniji i inostranstvu, a koji su nagrađivani Mišlenom.

Mnogi su, čak, iskusili fizičko zlostavljanje i maltretiranje od početka svoje karijere, a jedan mlađi kuvar je opisao kako je bio "zaključan u frižiderima, udaran pesnicama i nogama".

- U tako mladoj dobi bio sam u poziciji u kojoj sam se osećao veoma usamljeno. Bio sam stvarno iscrpljen. Nisam navikao na zlostavljanje koje sam dobijao - kaže ovaj kuvar, a drugi su rekli da su "rutinski bili podvrgnuti testovima izdržljivosti, poput guljenja do 150 svežih norveških jastoga svakog dana golim rukama".

Foto: Thibault Savary / AFP / Profimedia

Takođe, ima kuvara koji su za britanski servis izjavili da bi im hrana bila bacana u lice - ako pogreše.

Taj nivo pritiska doveo je neke do napada povraćanja i dijareje, pre nego što bi krenuli da odrade smenu, a nekima je boravak u kuhinji trajao i 20 sati.

- Moj šef je pokupio svoj nož za hleb i samo mi ga stavio do vrata, pred svima - rekao je jedan kuvar i dalje dodao da je nakon tog iskustva kasnije unapređen na poziciju u restoranu sa tri Mišlenove zvezdice.

Ali, uprkos tom nivou pritiska, istraživači su rekli da je za mnoge "telo obeleženo posekotinama i opekotinama... nešto za slavlje".

Video: Titov poslednji batler nam otrkiva tajnu recepta bledske krempite

(Telegraf Biznis)