Kvadrat u maloj opštini na planini skoro kao na Paliluli: Traže 1.600 evra za novogradnju

Cena novogradnje povećala se za 11,7 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine

Foto: Shutterstock

Prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine iznosila je 200.989 dinara, što predstavlja povećanje od 11,7 odsto u odnosu na prvo polugodište prethodne godine, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 53.424 dinara po kvadratu u Bujanovcu do 418.371 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Najviše cene novogradnje zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima povećana 14,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

Po visokim cenama izdvaja se i Čajetina, Novi Sad, Vrnjačka Banja, Zrenjanin, niška opština Medijana, Pančevo, Šabac, Negotin, Užice i Čačak.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 57 kvadrata za 200.989 dinara po kvadratu, navodi se.

Statistika po regionima

Printskrin: Republički zavod za statistiku

U tabeli Republičkog zavoda za statistiku prikazane su opštine i gradovi u kojima je registrovana kupoprodaja najmanje tri novoizgrađena stana.

Najskuplji kvadrat prodat je za 418.371 dinara na Savskom vencu, a prosečna površina stana iznosila je 72 kvadrata.

Printskrin: Republički zavod za statistiku

Na Starom gradu, stan u proseku od 76 kvadrata, prodat je za 365.959 dinara po kvadratu.

Novobeogradska opština je odmah iza prethodne dve, gde je prosečna površina stana od 65 kvadrata, prodata za 298.416 dinara po kvadratu.

Printskrin: Republički zavod za statistiku

Kada je reč o vojvođanskom regionu, najskuplji kvadrat je u Novom Sadu, gde je prosek od 55 kvadrata prodat za 175.463 dinara po kvadratu.

U regionu Šumadije i Zapadne Srbije značajno se ističe opština Čajetina, gde se u proseku prodavao stan od 36 kvadrata, za čak 192.935 dinara po kvadratu.

Printskrin: Republički zavod za statistiku

Niška opština Medijana beleži najvišu cenu kvadrata u Južnoj i Istočnoj Srbiji, gde je u proseku prodata površina novoizgrađenog stana iznosila 56 kvadrata, po ceni od 128.096 dinara po kvadratu.

Printskrin: Republički zavod za statistiku

Trend porasta cena prate i nekretnine za izdavanje, pa je tako skoro jedan vlasnik kuće na Zvezdari tražio za tri kreveta 450 evra.

Video: Stan u Beogradu ili na Zlatiboru: Šta je isplativije i unosnije?

(Telegraf Biznis)