Zašto neće pasti cena zakupa stanova u Beogradu ni kad Rusi odu?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Cena kirije skočila za skoro 50 odsto, kako će biti ove godine?

Foto: Shutterstock

Cene stanova, kako za kupovinu, tako i za izdavanje, drastično su porasle u pojedinim gradovima u Srbiji u poslednjih nekoliko meseci. Oni najtraženiji - garsonjere i jednoiposobni, izdaju se dva, pa i do tri puta skuplje.

Prema oceni sagovornika Telegraf Biznisa, tome su najviše doprineli masovno doseljavanje ruskih državljana, odnosno povećana potražnja i inflacija.

Od početka rata, procena je da je oko sto hiljada ruskih državljana došlo u Srbiju. Međutim, kao što ne naš portal prvi pisao, od početka decembra potražnja za stanovima donekle usporila.

Zbog toga je i manja potražnja za stanovima za najam. Osim toga, neki stanodavci koji su stanove izdali strancima su se pokajali jer se ispostavilo da neki od njih ne plaćaju račune i uništavaju nameštaj, pa je blago počela nadole da klizi i cena kirija.

Međutim, teško da će biti naglog pada cena. A evo i potencijalnog razloga:

Igor Manjenčić, sa portala Moja Nekretnina u razgovoru za Telegraf Biznis navodi da je istina da trend interesovanja Rusa za stanovima u Beogradu je u blagom opadanju tako da se ne očekuje veliki pritisak na cene zakupa u ovoj godini. Međutim, ono što može napraviti veći problem jeste trenutna cena stanova, navodi nam on.

Foto: Shutterstock

"Trenutna cena stanova i visoka cena koštanja kredita što čini kupovinu stana nedostupnim za mlade ljude koji razmišljaju o osamostaljivanju. To će dovesti do veće potražnje za iznajmljenim stanovima", kaže naš sagovornik. 

Kada se sve to sagleda, ističe on, ne očekuje se da će doći do većih promena tokom ove godine, a pritisak na cene zakupa će i dalje biti prisutne.

"Sa druge strane, inflacija je i dalje tu, mala nezaposlenost takođe - nema razloga da cena zakupa padne sledeće godine", kaže Manjenčić.

Podsetimo, ako pogledamo cenu kvadrata u Beogradu, možemo videti da je cena izdavanja u proteklih godinu dana skočila za 45,47%. Na to je najviše uticao dolazak Rusa i Ukrajinaca, mada je poslednjih nedelja, kako saznajemo, tražnja sa njihove strane bila minimalna.

Šta ste vi primetili, da li su pojedini stanodavci u Beogradu počeli polako da smanjuju cene kirija za stanove? Odgovorite nam u našoj anketi, ili pišite u komentarima. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(V.B.)