Bahato! Filip Cepter bez dozvole rušio u Knez Mihailovoj ulici: Građani ga prijavili, gradilište zatvoreno!

Vreme čitanja: oko 4 min.

Inspekcija je reagovala i sprečila dalje obavljanje radova

FILIP CEPTER (73) Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Printskrin/Google Earth, Telegraf.rs

Kompanija u vlasništvu biznismena Filipa Ceptera (73) rušila je objekat u strogom centru Beograda bez odgovarajućih dozvola, zbog čega je po prijavi zabrinutih građana reagovala nadležna inspekcija i hitno zatvorila ovo gradilište, sprečivši Cepterove ljude da dalje oštećuju zgradu u Knez Mihailovoj ulici.

Kako Telegraf Biznis saznaje, gradilište Filipa Ceptera (73) u centru grada je zatvoreno sredinom marta ove godine, a reč je o zgradi Društva za spoljnu i unutrašnju trgovinu "Centrotextil", koja je u vlasništvu ovog biznismena od 2007. godine. Ona se nalazi u pešačkoj zoni grada, prekoputa palate "Albanija".

Objekat o kojem je reč nalazi se u dvorištu zgrade u Ulici Kneza Mihaila 3b (ulaz iz Sremske ulice broj 2).

Neprekidno lupanje, rušenje i odvoženje i dovoženje materijala i život u velikom oblaku prašine, smetali su građanima koji žive u blizini, pa su oni, kako saznajemo, prijavili Cepterovu firmu nadležnim inspekcijama.

Inspektori su izašli na teren i zatekli i više od onoga što su građani prijavili: firma Filipa Ceptera (73) srušila je skoro ceo jedan objekat, i to bez ikakvih dozvola za to. Zbog svega navedenog, 15. marta ove godine gradilište (ili bolje rečeno rušilište) je zatvoreno i radovi su obustavljeni do daljnjeg.

Foto: Telegraf.rs

Ovo su činjenice, crno na belo

U Rešenju o zatvaranju gradilišta utvrđeno je sledeće:

  • Da se na parceli 2210/1 Ko Stari grad, u dvorištu zgrade, sa ulazom iz ulice Sremska broj 2, izvode građevinski radovi na rušenju objekta upisanom u javnim evidencijama na adresi Knez Mihaila broj 3b.
  • da se u trenutku inspekcijskog nadzora na licu mesta izvode radovi na delu objekta u gabaritu 12x24m u kom delu su uklonjene betonske grede, to jest da su započeti da se uklanjaju konstruktivni delovi objekta.

Uvidom u Katastar, na katastarskoj parceli 2210/1 nalazi se zgrada poslovnih usluga u vlasništvu Centrotextil-a, odnosno Filipa Ceptera (73), nakon što ju je 2007. godine korporacija ZEPTER Group otkupila. Nekada poznata kompanija za tekstil, kasnije obuću, kožnu galanteriju i konfekciju, a danas u Agenciji za privredne registre stoji da joj je pretežna delatnost: iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima. 

Kako je potvrđeno za naš portal iz Sekretarijata za inspekciju, nadzor i komunikaciju, građevinski inspektor je postupajući po prijavama građana, izlaskom na teren utvrdio da se izvode građevinski radovi na rušenju dela dvorišnog objekta. Dalje nam je rečeno da je investitoru odobreno izvođenje radova na investicionom održavanju dvorišnog poslovnog objekta, što ne odgovara zatečenim radovima na licu mesta.

Foto: Telegraf.rs

"Uvidom u Rešenje Odeljenja za građevinske poslove Gradske opštine Stari grad dana 01.06.2023. godine utvrđeno je da je investitoru odobreno izvođenje radova na investicionom održavanju dvorišnog poslovnog objekta. Iz tehničkog popisa radova utvrđeno je da radovi konstatovani na licu mesta (radovi na rušenju objekta) ne odgovaraju radovima koji su opisani u rešenju za izvođenje. Kako radovi na uklanjanju i rušenju dela objekta koji se izvode na licu mesta nisu radovi koji su navedeni u tehničkom opisu koji je sastavni deo rešenja, odnosno za te radove investitor nije pribavio potrebnu tehničku dokumentaciju doneto je i sprovedeno rešenje o zatvaranju gradilišta", rečeno je Telegrafu iz Sekretarijata.

Inače, prema Rešenju odeljenja za građevinske poslove opštine Stari grad, "Centrotextil-u" je 1. juna prošle godine odobreno izvođenje radova na investicionom održavanju dvorišnog poslovnog objekta, spratnosti prizemlje plus sprat.

Prethodno, zahtev "Centrotextila" od 2. maja iste godine je odbačen zbog formalnih nedostataka. Tada je utvrđeno da je deo objekta izgrađen bez odobrenja za izgradnju i upotrebne dozvole.

Novčana kazna od 500.000 do 2.000.000 dinara

Ovoj Cepterovoj firmi, zbog bespravne gradnje, prema članu 212 Zakona o planiranju i izgradnji preti novčana kazna od 500.000 do 2.000.000 dinara.

"...kazniće se za prekršaj privredno društvo ili drugo pravno lice koje obavlja poslove izrade i kontrole tehničke dokumentacije, odnosno koje je izvođač radova, vršilac stručnog nadzora ili tehničkog pregleda, ako nije osigurano od odgovornosti za štetu (član 129a).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu novčanom kaznom od 20.000 do 100.000 dinara.

Foto: Telegraf.rs

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 100.000 do 500.000 dinara.

Zahtev za pokretanje prekršajnog postupka iz stava 1. ovog člana podnosi nadležni građevinski inspektor", navodi se u Zakonu.

Inače, samo na lokaciji Knez Mihailova 1 - 3, Filip Cepter (73) poseduje 6951 metar kvadratni od 10.000 kvadrata za iznajmljivanje prema podacima iz Katastra.

Telegraf Biznis nezvanično saznaje da su Cepterovi spratovi od drugog do sedmog sa kupolom, koji je dograđen tokom 2006. i 2007. godine.

(Telegraf Biznis)