Kolaps tržišta nekretnina u Kini: Oko 90 miliona stanova stoji prazno ili je nezavršeno

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Uprkos naporima vlade, uključujući smanjenje kamatnih stopa prekomerna ponuda stanova ostaje trajni problem

Foto: Shutterstock

Kineska vlada pokušava da oživi svoju ekonomiju, koja se bori pod težinom ogromnih "gradova duhova" ispunjenih praznim stanovima. Bum na polju nekretnina devedesetih i dvehiljaditih godina bio je potpomognut porastom investicija, ali je potražnja od tada stagnirala, što je dovelo do otprilike 100 miliona praznih stambenih jedinica i finansijskog tereta za investitore.

U odgovoru na krizu, predsednik Si Đinping je pozvao na mere za stabilizaciju opadajućeg tržišta nekretnina, uključujući stimulativne inicijative i olakšice u vezi s vlasništvom. Međutim, stručnjaci upozoravaju da je osnovni problem opadajuća populacija i spora urbana migracija, što potkopava potražnju za stanovanjem. Sektor nekretnina, koji je nekada značajno doprinosio BDP-u, sada se suočava s poteškoćama, pri čemu veliki investitori doživljavaju neizmirenje dugova dok se potencijalna bankarska kriza nazire.

Uprkos naporima vlade, uključujući smanjenje kamatnih stopa i inicijative za pretvaranje komercijalnih nekretnina u pristupačne stanove, prekomerna ponuda stanova ostaje trajni problem. Projekcije sugerišu da bi populacija Kine mogla da se prepolovi do kraja veka, što bi pogoršalo krizu. Mnoge porodice su nevoljne da ulažu u nekretnine, ostavljajući budućnost ovih "gradova duhova" neizvesnom, prenosi Njuz.

- U osnovi, nema dovoljno ljudi da popune domove - rekao je za Vol Strit Džurnal istraživač Peterson instituta za međunarodnu ekonomiju Tianlei Huang.

(Telegraf  Biznis)