Jaje 30 dinara, kilo pasulja 600! Cene velike, a sve zavisi gde kupite: Koliko košta ručak u Srbiji?
U prvoj nedelji maja 2025. godine, cene poljoprivrednih proizvoda u Srbiji varirale su i do nekoliko stotina dinara u zavisnosti od grada i mesta prodaje, pijace ili prodavnice. Podaci Republičkog zavoda za statistiku o najčešćim, najnižim i najvišim cenama pokazuju da je potrošačka korpa uveliko zavisila od lokacije.
Jedna od najčešćih i najtraženijih namirnica, crni luk, bio je najjeftiniji u Vranju, gde je kilogram koštao svega 50 dinara, dok su najviše cene zabeležene u Leskovcu, Zaječaru i drugim gradovima, do 150 dinara. U Beogradu se crni luk prodavao najčešće po ceni od 89,99 dinara, ali su zabeleženi i ekstremi: od 54,99 do 150 dinara po kilogramu.
Kupus je u ovom periodu bio skuplji od luka u gotovo svim gradovima. Najniža cena od 50 dinara zabeležena je u Vranju, dok su najviše cene dostizale čak 169,99 dinara u Nišu. U Zaječaru, Kragujevcu i Pančevu kupus se najčešće prodavao po ceni od 159,99 dinara. Rasponi cena pokazuju značajnu nestabilnost tržišta, u nekim gradovima se prodavao za duplo višu cenu od najniže.
Krompir, iako poznat kao „narodna hrana“, nije bio izuzet od cenovne raznolikosti. Najjeftiniji je bio u Zaječaru (70 din/kg), a najskuplji ponovo u Valjevu (150 din/kg). Najčešće cene su se kretale od 90 do 120 dinara, a gradovi poput Beograda i Šapca zadržali su stabilne srednje vrednosti oko 100 din/kg.
Pasulj je bio pravi izazov za porodični budžet. Dok su najniže cene zabeležene u Zaječaru i Užicu (oko 280 – 300 dinara), u Beogradu je kilogram pasulja dosegao čak 600 dinara. U prodavnicama širom Srbije, najčešće cene kretale su se između 369 i 400 dinara, dok su na pijacama dostizale i 500 dinara.
Domaći sir bio je najjeftiniji u Kraljevu 450 dinara, a najskuplji u Valjevu i Vranju i do 990 dinara. Najčešće cene kreću se između 600 i 750 dinara, u zavisnosti od regiona i mesta prodaje.
Kokošja jaja su u proseku koštala oko 23 -25 dinara po komadu, ali su u Novom Pazaru dostigla i 30 dinara. Najniža zabeležena cena bila je 21,99 dinara u Vranju.
Sveža riba – šaran najjeftiniji je bio u Vranju (530 dinara), a najskuplji u Kragujevcu (849 dinara). Većina gradova beležila je cene između 650 i 750 dinara.
Junetina i teletina dostizale su rekordne cene od 949 dinara u Užicu do čak 1249 dinara u Valjevu. Cena sveže piletine kretala se od 279 do 400 dinara, s tim da su pijace često bile jeftinija opcija.
Očišćeni orasi zabeležili su najviše cene među svim proizvodima, od 899 dinara u Zrenjaninu do čak 1500 dinara u Subotici. U Beogradu i Šapcu cena je bila oko 1100 do 1300 din/kg, što ih čini ozbiljnim luksuzom na srpskoj trpezi.
Jabuke su zadržale stabilnu i nisku cenu, od 90 dinara u Subotici do 189 dinara u Pančevu. Najčešće su se prodavale po ceni od oko 139 dinara, što ih čini jednom od najpristupačnijih voćki u ovom periodu.
Ručak u Srbiji 2025. godine može biti i dvostruko skuplji u zavisnosti od grada i mesta kupovine. Cena pasulja parira mesu, a orasi već spadaju u luksuz. Za prosečnu porodicu poređenje cena i dalje ostaje najbolji saveznik u borbi za stabilan budžet.
(Telegraf.rs/Podrinje.rs)