Čvarci su za bogate: Cena kilograma na pijacama prelazi 3.000 dinara, praznična trpeza bez njih u Hrvatskoj

V. K.
Vreme čitanja: oko 1 min.

Foto: Rina

Čvarci su popularna delicija na prostoru čitavog regiona pa tako i u susednoj Hrvatskoj. Nekada hrana siromačnih, cene čvaraka iz godine u godinu obaraju rekorde, te Hrvatima postaju sve nedostupniji.

Poslednji primer ove situacije dolazi sa jedne zagrebačke pijace, gde je kilogram ovog specijaliteta dostigao čak 28 evra, odnosno oko 3.276 dinara.

- Stvarno sam ostala iznenađena. Ako je sad ovako, koliko će tek koštati čvarci kad dođe Nova godina? - upitala se jedna Zagrebčanka koja je poslala fotografiju sa cenom kilograma čvaraka portalu 24sata.

Foto: Shutterstock

Čvarci su neizostavan deo gastronomske ponude u Hrvatskoj, a posebno su cenjeni u Slavoniji, Baranji i Međimurju, gde se i najviše proizvode.

Međutim, luksuzna cena sve češće zasenjuje gastronomski užitak. Prošle godine kilogram čvaraka u novembru je dostizao i 30 evra, a prognoze za ovu sezonu ne nude razlog za optimizam jer se očekuje da bi mogli probiti i taj prag.

Razlozi za ovakav rast cena su višestruki: povećana potrošnja svinjskog mesa, manja proizvodnja, ali i širenje afričke svinjske kuge koja je pogodila brojne slavonske farme desetkujući stočni fond. Eutanazija hiljada svinja dodatno je smanjila ponudu, pa samim tim i podigla cenu na tržištu.

Ako se trend nastavi, predstojeća praznična trpeza u Hrvatskoj mogla bi biti skuplja nego ikad, a čvarci, nekada simbol dostupnog domaćeg specijaliteta, sve više postaju luksuz koji neće moći svako da priušti.

(Telegraf Biznis)