• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

El Ninjo je skoro završen, ali nam stiže La Ninja? Evo šta kaže poznati meteorolog

B. L.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Što su temperature okeana hladnije, to je La Ninja jača

  • 0
Fenomen La Ninja Foto-kolaž: Shutterstock

Zima u Kanadi je bila toplija nego inače - zahvaljujući El Ninju, ali postoji šansa da bi vremenske prilike ove godine mogle biti propraćene prohladnom La Ninjom, kažu stručnjaci. Dok El Ninjo karakterišu tople, iznadprosečne temperature površine mora, La Ninja je klimatski obrazac koji se obično javlja ubrzo nakon El Ninja i donosi suprotne, hladne efekte.

Kao što znamo, vremenski događaji koji izazivaju promene temperature mora mogu imati široko rasprostranjene uticaje, zbog čega ih meteorolozi pažljivo prate. Upravo zato se i o El Ninju u poslednje vreme govori toliko.

U slučaju njegove "rivalke", La Ninje, veće padavine i vetrovi mogu dovesti do kišnih oluja, pa čak i uragana. Ako se La Ninja dogodi 2024. godine, meteorolozi kažu da će početi krajem leta ili početkom jeseni.

El Ninjo nastaje kada površinska voda u ekvatorijalnom Pacifiku postane toplija od proseka.

U Indoneziji, padavine imaju tendenciju da se smanjuju, dok se padavine povećavaju u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

El Ninjo nastaje kada površinska voda u ekvatorijalnom Pacifiku postane toplija od prosečne. U Indoneziji, padavine imaju tendenciju da se smanjuju, a povećavaju se u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

Sa druge strane, hlađenje površine okeana u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu dovode do fenomena La Ninja. U tom slučaju, padavine nad Indonezijom imaju tendenciju da se povećaju, dok kreću da opadaju u centralnom i istočnom tropskom Tihom okeanu.

El Ninjo, el nino mapa Mapa El Ninja / Foto: QA International / Universal images group / Profimedia

Normalni istočni vetrovi duž ekvatora postaju još jači. Generalno, što su temperature okeana hladnije, to je La Ninja jača.

Prema pisanju globalnews.ca, temperature mora su i dalje toplije nego inače, i verovatno će ostati takve tokom proleća, tako da se događaj La Ninja ne bi dogodio odmah.

- Prema drugoj polovini leta, u ranom delu jeseni, od jula do septembra, izgleda da postoji velika šansa da počnemo da prelazimo na obrazac La Ninje - kaže meteorolog Ros Hal.

Postoji 58 odsto verovatnoće da će fenomen La Ninja početi od jula do septembra, prema Međunarodnom istraživačkom institutu za klimu i društvo (IRI) Kolumbijske škole za klimu, navodi se u izveštaju objavljenom 19. januara.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>