• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čistija mora, veća odgovornost i održiva pomorska budućnost: U pripremi nova pravila EU

V. K.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Po usvajanju dogovora o pomorskoj bezbednosti zemlje članice EU imaće 30 dana da promene sopstvene zakone

  • 0
Brod Foto: Venti Views/Unsplash

Pregovarači Evropskog parlamenta i Evropskog saveta doneli su neformalni dogovor da se prošire već postojeće zabrane prosipanja nafte sa brodova i na zabranu bacanja đubreta i otpadnih materija, objavljeno je na portalu Evropskog parlamenta.

Ova zakonodavna tela Evropske unije postigla su preliminarni dogovor da se ažuriraju pravila unije koja se odnose na prevenciju zagađenja evropskih mora od strane brodova. Cilj promene je da se osigura da se oni koji ne poštuju pravila suoče sa ozbiljnim kaznama.

Cilj članova parlamenta jeste da države članice EU i Evropska komisija imaju bolju komunikaciju kada su u pitanju incidenti zagađivanja životne sredine. Najbolji načini da se reši zagađivanje, a ujedno i isprati, jeste pomoću Evropskog satelitskog sistema CleanSeaNet, za detekciju plovila i naftnih mrlja.

Zemlje članice EU će trebati da uvedu efektivne novčane kazne za brodove i plovila koja krše ova pravila u cilju odvraćanja od zagađivanja životne sredine.

Krivične sankcije su posmatrane u posebnom pravnom aktu koji su članovi Evropskog parlamenta predstavili vladama zemalja članica EU prošlog novembra.

- Osiguranje "zdravlja" naših mora zahteva ne samo zakone nego i snažno primenjivanje istih. Države članice EU ne smeju da se pokolebaju u svojoj dužnosti da očuvaju naša mora i njihov ekosistem. Da bi uspeli da efektivno iskorenimo ilegalno bacanje štetnih materija, moramo da koncentrišemo naše napore koristeći naprednu tehnologiju kao što je satelitsko praćenje i inspekcija na terenu. Kazne moraju da reflektuju ozbiljnost ovih prekršaja i da služe kao odvraćaj svakome ko krši pravila. Mi smo jasno posvećeni našim ciljevima: čistija mora, veća odgovornost i održiva pomorska budućnost za sve nas - rekao je Marijan-Žan Marinesku, član Evropskog parlamenta.

Preliminarni dogovor još uvek treba da odobre i Evropski savet i Evropski parlament. Zemlje članice EU će imati 30 meseci da nova pravila ubace u svoje zakone i da se pripreme za njihovu implementaciju.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>