• 50
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Vučić se obraća iz Brisela, u toku Samit o nuklearnoj energiji: "Pitanje je šta će da nam nedostaje sutra"

M. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 6 min.

Na samitu će učestvovati lideri iz Evrope i sveta

  • 50

Samit o nuklearnoj energiji održava se danas u Briselu. Na njemu če učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

- U četvrtak idemo u Brisel. Imamo taj samit za nuklearnu energiju, biće mnogo evropskih i svetskih lidera, svi evropski zvaničnici, tako da će to biti prilika za dodatno značajne sastanke za sve nas - rekao je Vučić ranije.

Novo obraćanje predsednika:

aleksandar vučić Printskrin: Jutjub/Tanjug
.

- Dosta toga nas čeka danas, prisustvovali smo prvom Samitu nuklearne energije koje je posle mnogo vremena napravljen i važno je da je Srbija u tome učestvovala jer moramo da razumemo ono što se zbiva u svetu i što nam dolazi. A dolazi nam veštačka energija, imamo velike probleme u snabdevanju strujom, zbog toga su nam potrebne promene. Industrija nam velikom brzinom raste, građani hoće veliki standard, određene temperature leti i zimi, a ne postoji mreža da se ti zahtevi pokriju. Otkrivke ne otvaramo brzo, ne iskopovamo dovoljno ali sa tim ne smemo da se igramo jer kada iz uglja budemo proizvodili struju, moraćemo da plaćamo takse Evropi i drugima. Zato je važno da što pre promenimo zakonodavni okvir, za moratorijum na nuklearnu energiju i da razgovaramo sa svima od Belgijanaca, Amerikanaca, sa Rusima smo nešto ranije krenuli ali smo prekinuli zbog moratorijuma.

Kako je dodao, moraćemo da menjamo zakon i da krenemo pre svega za male modularne reaktore, ali i da razmišljamo o tradicionalnim nuklearkama koje su najbolji izvor električne energije.

- Ta četiri mala modularna reaktora vam zamenjuju 1.200 megavata električne energije. Nuklearna energija je najsigurnija i najbolja energija, spada u zelenu energiju, to bi nam mnogo pomoglo ali je velika investicija. Samo za četiri mala modularna reaktora bi nam trebalo oko 7,5 milijardi evra najmanje. Ogromna investicija, zato sam postavio i pitanje mogućnosti finansiranja.

Vučić poručuje da cela Evropa ide ka tome, jer je to jedini način koji će moći da isprate veštačku inteligenciju koja dolazi.

- Šta da radimo u Kragujevcu gde imamo data centar, Stelantis... kako ćemo da uradimo da Kragujevac ima dovoljno struje, drugi gradovi... ovo će nam biti neophodno za 5 do 6 godina.

Vučić je razgovorao i sa Ursulom fon der Lajen o Evropskom putu, sa Makronom o geostrateškim i političkim pitanjima, sa kojim je dogovoren susret u Parizu.

- Razgovarao sam i sa Robertom Fricom, očekujemo njegovu posetu uskoro - poručuje Vučić o Briselu i dodao da ga očekuju i razgovori o kritično važnim sirovinama i rudarenju.

- Dug je, ali rekao bih dobar i konstruktivan dan pred nama.

Predsednik je poručio da nije bitno šta nam fali danas, već šta će nam nedostajati sutra.

- Moramo da radimo brzo, nećemo moći ništa da imamo, nećemo moći pratimo svet ni u čemu - poručuje Vučić iz Brisela.

Aleksandar Vučić Printskrin: Tanjug

Vučić stigao na Samit

- Danas je važan dan, da razumemo koliko smo pogrešne odluke donosili pre 35, 40 godina ranije. Značaj koji se pridaje ovom samitu, govori koliko će nam struje nedostajati u budućnosti. Da pojednostavim, bez nuklearne energije mi nećemo biti u stanju da preživimo. Dolazak veštačke inteligencije, električnih automobila... naša sve veća lenjost po pitanju iskopavanja otkrivki uglja, neophodnost da se odričemo fosilnih goriva, nuklearna energija, zelena energija i sve drugo nas stavlja u poziciju da ćemo morati da menjamo naše zakonske norme i navike i da ćemo morati da dovodimo ljude naše iz inostranstva jer nemamo dovoljno broj stručnih ljudi i da ćemo morati da obezbedimo značajna finansijska sredstva da bismo mogli sve to da napravimo - poručio je Vučić uoči samita.

Ministarka Đedović o nuklearnoj energiji

O ovoj temi nedavno je pričala i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović na "Balkanskom forumu" u Budimpešti.

- Tema korišćenja nuklearne energije uvek izaziva debatu. Osiguravanje dovoljno bazne energije je neminovnost i moramo razgovarati o svim alternativama, pa i o nuklearnoj energiji kao jednoj od opcija. Naredne nedelje se prvi put ikada održava samit o nuklearnoj energiji, koji organizuju Međunarodna agencija za atomsku energiju i Belgija, koji će okupiti svetske lidere, što govori u prilog tome da nuklearna energija postaje sve važnija - izjavila je ministarka.

Kako je dalje istakla, svaka energetska infrastruktura ima uticaj na životnu sredinu, o čemu se i te kako mora voditi računa.

Šta je još ministarka imala da kaže na temu nuklearne energije i da li bi i Srbija mogla da ima jednu, pročitajte OVDE.

Pitanje nuklearne energije - suštinsko

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Mariano Grosi izjavio je jutros u Briselu, pred otvaranje prvog samita o nuklearnoj energiji, koji organizuju IAEA i Kraljevina Belgija, da mora da se učiniti sve što je potrebno da se poveća učešće nuklearne energije u energetskoj tranziciji i procesu dekarbonizacije.

On je prilikom dolaska na samit rekao da svetski lideri smatraju da je pitanje upotrebe nuklearne energije suštinsko pitanje. Grosi je istakao da je jasno da nuklearna energija postoji i da ima važnu funkciju, kao i da je već polovina čiste energije u Evropi nuklearna.

Na pitanje kako to da platimo, Grosi je rekao da je neophodno obezbediti da sve dostupne mere i instrumente finansiranja, uključujući i poreske olakšice.

Na komentar novinara da postoje i bezbednosni aspekti kada je reč o upotrebi nuklearne energije, Grosi je rekao da se zato moraju ojačati međunarodna tela poput IAEA, kako bismo imali kapacitet i izbegli probleme.

Prvi put na ovakvom samitu okupiće se delegacije iz 30 zemalja, predstavnici industrije, šefovi istraživačkih centara, stručnjaci, kao i predstavnici civilnog društva.

Svetski lideri će se okupiti u Briselu kako bi istakli ulogu nuklearne energije u smanjenju upotrebe fosilnih goriva, jačanju energetske sigurnosti i podsticanju ekonomskog razvoja.

Belgija planira da proširi dve nuklearne elektrane

Premijer Belgije Aleksandar de Kro izjavio je da ta zemlja ima veoma izbalansiranu strategiju o upotrebi nuklearne energije.

On je rekao novinarima da se nuklearna energija i obnovljivi izvori energije ne isključuju međusobno i kao primer naveo to što je Belgija odlučila da proširi dve nuklearne elektrane sa jedne strane i sa druge što planira da postavi turbine na vetar u Severnom moru.

- Biće nam potrebno i jedno i drugo. Mi smo u poziciji da imamo oboje. Na kraju imamo strategiju koja je 20 godina daleko i iskreno, ako želimo da se dekarbonizujemo, ako želimo da idemo ka 'neto nuli' 2050. biće nam potrebne i sve obnovljive i nuklearne tehnologije.

Hoćemo li onda morati da menjamo zakon? Ne, jer se u Belgiji zakon menja u odnosu na projekte - rekao je de Kro.

On je dodao da Belgija ulaže masovno u obnovljive izvore energije, u k4 turbine na vetar u Severnom moru i dodao da investicije u nuklearnu energiju često traju dugo.

- Ako želimo da obezbedimo nuklearnu budućnost posle 2035. godine, moramo danas da odlučimo - rekao je on.

Stigao i Viktor Orban

Mađarski premijer poručio je da je nuklearna energija često talac ideoloških pristupa što je loše.

- Nuklearna energija nije politička šala. Želeli bismo da izađemo iz te pozicije. Nuklearna energija je jedini izvor energije koji može u isto vreme biti opasan po ljude u smislu zagađenja, a u isto vreme proizvoditi ogromnu količinu energije koja nam je potrebna - poručio je Orban iz Brisela.

Prvi Samit o nuklearnoj energiji

Očekuje se da se na kraju samita usvoji i Deklaracija o nuklearnoj energiji, a predviđeno je i da se održe i četiri panel diskusije na kojima će se razgovarati kako inovacije dodatno povećavaju konkurentnost, upotrebljivost i održivost nuklearne energije, o uspostavljanju ravnopravnih uslova za finansiranje nuklearne energije, kao i o napretku u nuklearnoj tehnologiji za proizvodnju energije.

Samit dolazi nakon istorijskog uključivanja nuklearne energije u Globalnu analizu dogovorenu na konferenciji UN-a o klimatskim promenama (COP28) u Dubaiju u decembru prošle godine, koja je pozvala na ubrzanje njenog korišćenja zajedno sa drugim izvorima energije sa niskim sadržajem ugljenika.

To će šefovima država i vlada zemalja učesnica pružiti priliku da podele svoju viziju o ključnoj ulozi nuklearne energije u dostizanju "neto nule" kada je reč o emisijama CO2 i promovisanju održivog razvoja, uključujući nacionalne planove za potpuno iskorišćavanje njenog potencijala.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljilja

    21. mart 2024 | 09:55

    Srbija prati trendove, inovacije i uključuje se u nove projekte!!!!

  • daca

    21. mart 2024 | 09:25

    Srbija je danas neizostavni ucesnik svih vaznih svetskih politickih desavanja.

  • maja

    21. mart 2024 | 09:31

    Kako bi Srbija nastavila svoj razvoj i bila sto uspesnija, Vucic ce izgraditi dobar odnos sa svima

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>