• 5

Ovi gradovi vuku izvoz cele Srbije, zaradili čak 977 miliona €, a najuspešniji nije u Beogradu

Zanimljivo da na spisku gradova iz cele istočne Srbije je samo Pirot

  • 5

Vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji u prva tri meseca ove godine iznosila je 977 miliona evra.

Najveći izvoznik je kompanija HBIS grupa, vlasnik smederevske Železare, čiji je izvoz bio 177,4 miliona evra, objavio je sajt B92.net, pozivajući se na Ministarstvo finansija.

Doskorašnji najveći izvoznik, kompanija Fijat Krajsler automobili (FCA) Srbija iz Kragujevca, na drugom je mestu sa izvozom od 121,4 miliona evra.

Tigar tajers iz Pirota je na trećoj poziciji sa izvozom od 108 miliona evra, a slede Leoni iz Prokuplja sa 62,6 i Naftna industrija Srbije sa 62,6 miliona evra izvoza.

Grundfos iz Inđije je šesti sa 58,1 milion izvoza, a sledi Tetrapak iz Beograda sa 53,6 i Henkel sa 49 miliona evra. Jura korporacija iz Rače izvezla je robu u vrednosti 48,5 miliona.

Na ovom spisku su i pančevačka Petrohemija sa 41,8 miliona evra, Hemofarm iz Vršca sa 38,3, Impol Seval (31,8 miliona) iz Sevojna, Aptiv Mobility Servis (30,3) i Johnson elektrik DOO iz Niša sa 30,1 milionom evra.

Ono što je interesantno jeste da na spisku nema nijednog grada iz krajnje istočne Srbije, što i nije toliko čudno budući da se taj region najsporije razvija. Promena se očekuje, logično, kad se budu izgradili putevi, jer su oni osnov ekonomije svake zemlje.

(Telegraf.rs / B92)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    A Drax iz Zrenjanina? 80 miliona godisnje ako ne i mnogo vise od toga ali nije spomenut... Bas cudno...!

  • Giha

    Mnogo je vaznije koliko novca ostaje, a ne koliki je izvozi.

  • Jeretik

    Bar je naslov precizan, izvoz iz Srbije, a ne srpski izvoz, kao što je bilo pre kolonizacije.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke