• 1

SOS: Bankrotirao švajcarski gradić, zatvorili im kockarnicu koja je "hranila" meštane

Oni koji su imali sreće da se ovde rode, imali su i sreće da imaju posao

  • 1

Campione d'Italia, mala italijanska enklava na obalama švajcarskog jezera Lugana, bori se za opstanak nakon što je njn glavni izvor prihoda, velika kockarnica, proglasila bankrot.

"SOS, Campione je mrtav", piše na velikom transparentu koji je postavljen preko puta zgrade kockarnice.

Kako prenose mediji, oko 500 radnika je ostalo bez posla u kazinu čije je zatvaranje imalo razorne posledice. Naime, decenija je to bio jedini razlog napretka ovog gradića koji je smešten 23 kilometra od Italije.

- Oni koji su imali sreće da se ovde rode, imali su i sreće da imaju posao - kazao je Fjorenso Dorigo, koji je u kockarnici radio 21 godinu.

Njihov san prekunio je sud u Komu, koji je nadležan za Kampione, i koji je naredio zatvaranje kazina pošto nisu bile ispoštovane obaveze prema lokalnim vlastima.

Meštani se međutim, i dalje nadaju da će doći do obrata. Sada traže pomoć od Rima.

- Kampione je talijanski. Italija ne može da ga ostavi - poručuju predstavnici sindikata.

Ovaj gradić ima bogatu istoriju. Davne 777. bogati trgovac izvesni Totone poklonio je Kampione,  a mnogo, mnogo kasnije Benito Musolini daje mu ime Campione d'Italia.

Stanovnici porez plaćaju Italiji, ali sve ostalo je švajcarsko, uključujući valutu, registarske tablice i pozivne brojeve.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borota

    Ahahhaha kakva glupost zivim u gradu pored pa gde jos moze da bankrotira neko selo a drzava najaca na svetu smejem se

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke