• 1

NBS zadržala referentnu kamatnu stopu, šta to znači za vas?

Izvršni odbor očekuje da će inflacija od maja imati silaznu tendenciju i da će se tokom prve polovine 2020. naći blizu donje granice ciljanog raspona, a potom započeti postepen povratak ka centralnoj vrednosti cilja

  • 1

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da zadrži referentnu kamatnu stopu na nivou od 3 odsto.

Pri donošenju takve odluke, Izvršni odbor je, pre svega, imao u vidu očekivano kretanje inflacije i njenih faktora iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu, saopšteno je iz NBS.

Na sednici je konstatovano da je inflacija čvrsto pod kontrolom šestu godinu zaredom i da će tako ostati i u narednom periodu, te da je međugodišnja inflacija, u skladu s očekivanjima i najavama NBS, nastavila da se kreće u granicama cilja od 3,0 odsto plus/minus 1,5 posto.

U saopštejnu se podseća da je u aprilu međugodišnja inflacija iznosila 3,1 odsto, što je, prema proceni Izvršnog odbora, njen najviši nivo za ovu godinu.

Izvršni odbor očekuje da će inflacija od maja imati silaznu tendenciju i da će se tokom prve polovine 2020. naći blizu donje granice ciljanog raspona, a potom započeti postepen povratak ka centralnoj vrednosti cilja.

Na niske inflatorne pritiske ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija, kao i inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede, koja su usidrena oko cilja od 3,0 procenta i za godinu i za dve godine unapred.

biznis sajt, business, biznismen, pare, novac, dinari

Foto-ilustracija: Shutterstock

Razmatrajući aktuelna makroekonomska kretanja, Izvršni odbor je ocenio da je opreznost u vođenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog kretanja u međunarodnom okruženju.

- Nove protekcionističke mere i trgovinske tenzije povećavaju neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu. Takođe, svetska cena nafte je volatilna, a njeno kretanje u narednom periodu i dalje je neizvesno zbog brojnih faktora, i na strani ponude i na strani tražnje - navodi se u saopštenju.

Iz NBS napominju da usporavanje globalnog privrednog rasta i inflacije utiče na proces normalizacije monetarnih politika vodećih centralnih banaka, Sistema federalnih rezervi i Evropske centralne banke, koji će biti sporiji od očekivanog i dodaju da je i dalje neizvesno u kojoj meri će se proces normalizacije razlikovati od očekivanja tržišta, što bi moglo uticati na nestabilnost globalnih tokova kapitala.

Izvršni odbor ističe da je otpornost naše privrede na eventualne negativne uticaje iz međunarodnog okruženja povećana zahvaljujući smanjenoj internoj i eksternoj neravnoteži i povoljnim makroekonomskim izgledima za naredni period.

Kao i u prethodne dve godine, javne finansije su u suficitu i u četiri meseca ove godine, a deficit tekućeg računa platnog bilansa u punoj meri pokriven je neto prilivom stranih direktnih investicija.

Izvršni odbor očekuje da će privredni rast u ovoj godini biti vođen domaćom tražnjom, tj. investicijama i potrošnjom, a da će strane direktne investicije, koje doprinose rastu proizvodnih i izvoznih kapaciteta, uticati na postepeno smanjenje spoljne neravnoteže u srednjem roku.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. jula.

VIDEO: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lav

    ZA MENE NE ZNACI NISTA JA SAM GO KO SVETI LAZAR MENI JE TO SVE JEDNO KO 80 procenta SRBA NEMA ZASTA NI KUCE DA IH UJEDE

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke