• 4
 ≫ 

Happy Meal više neće biti toliko veseo - traže od Mekdonaldsa da izbaci čuvene igračkice

 ≫ 

Deca se igraju nekoliko minuta, pa onda bace plastične igračkice

  • 4
McDonald’s Happy Meal toys; Mek Donalds Foto: Guliver/David Paul Morris / Stringer/Getty Images

Mekdonalds i Burger King meta su peticije koju su pokrenula dva udruženja koja kritikuju kompanije zbog igračaka u obrocima za decu.

Kritika se odnosi na to što se igračkice iz paketa bace odmah nakon što se vrlo kratko koriste.

Mekov Hepi mil, i Burgerov, kids mil, uključuju glavno jelo, piće i igračku, koja je četo sa likovima iz crtanih filmova.

- Volimo da jedemo u Burger Kingu i Mekdonaldsu ali deca se samo igraju sa plastičnim igračkama nekoliko minuta i onda ih bace, a znamo da sve to završi u moru - napisalo je jedno udruženje u peticiji, koja već sada ima više od 335.000 potpisa.

U peticiji učestvuju i deca, uzrasta od 9 i 7 godina koja su napisala su da su saznali za zagađenje u školi i da recikliraju kod kuće.

- Želimo da uradimo više, zbog čega smo započeli ovu peticiju. Nije dovoljno praviti plastične igračke koje se mogu reciklirati - velike i bogate kompanije uopšte ne bi trebalo da prave igračke od plastike - napisali su.

U Velikoj Britaniji, Mekdonalds je osnovao grupu koja će istražiti „održivije“ opcije igračaka, navodi se u saopštenju, a prošle godine počeli su da zamenjuju plastične slamke u svojim britanskim restoranima.

Mekdonalds je predstavio hepi mil 1979. Obroci su bili popularni kod dece jer su mogli da biraju šta žele da jedu, od ambalaže koja je posebno dizajnirana za njih. Sadržaji obroka su se menjali tokom godina. Prošle godine, Dizni je najavio novo partnerstvo sa Mekdonaldsom, a zajedno će raditi na tome da se u obrocima smanji šećer, zasićene masti, natrijum i sadržaj kalorija.

Portparol Meka je izjavio je da će kompanija smanjiti broj "tvrdih plastičnih" igračaka koje se dele u drugoj polovini godine.

- Aktivno tražimo načine na koje možemo smanjiti naš uticaj na životnu sredinu u svim elementima našeg poslovanja - oglasili su se i iz Burger Kinga.

Britanija je inače već zabranila proizvodnju plastike za jednokratnu upotrebu.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>