• 5
 ≫ 

Narodna banka Srbije se ne plaši inflacije, referentna kamata smanjena na 2,5 odsto

 ≫ 

NBS saopštila da ovim potezom dodatno podržava kreditni i privredni rast

  • 5
Jorgovanka Tabaković

Jorgovanka Tabaković, guvernerka Narodne banke Srbije; Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da smanji referentnu kamatnu stopu na nivo od 2,5 odsto.

Smanjenjem referentne kamatne stope na novi, najniži nivo u režimu ciljanja inflacije, NBS dodatno podržava kreditni i privredni rast, saopšteno je iz centralne banke.

Donoseći ovu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu pre svega novu, avgustovsku srednjoročnu projekciju inflacije i očekivano kretanje drugih makroekonomskih pokazatelja iz domaćeg i međunarodnog okruženja u narednom periodu.

Prema avgustovskoj projekciji, inflacija će biti čvrsto pod kontrolom kao i prethodnih godina, i nastaviće da se kreće u granicama cilja od 3,0 procenta plus/minus 1,5 posto i u naredne dve godine - najverovatnije u donjem delu ciljanog raspona, navode iz NBS.

Međugodišnja inflacija je u junu smanjena na 1,5 procenata, u skladu s najavama Izvršnog odbora da će se usporiti od maja.

Na niske inflatorne pritiske, kako se dodaje, ukazuje i bazna inflacija, koja je i dalje niska i stabilna, kao i smanjenje inflacionih očekivanja finansijskog sektora i privrede ispod cilja od 3,0 odsto i za godinu, kao i za dve godine unapred.

Iz NBS ističu da su, pored povoljnih domaćih makroekonomskih uslova sprovođenja monetarne politike, na odluku o dodatnom smanjenju referentne kamatne stope uticala kretanja u međunarodnom okruženju, pre svega usporavanje globalne trgovine i privrednog rasta, kao i mere ublažavanja monetarnih politika vodećih centralnih banaka.

Šta za građane znači smanjenje referentne kamate pročitajte ovde.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    8. avgust 2019 | 12:53

    Ni ja se ne bi plašio da imam platu kao zaposleni u NBS.

  • Zika

    8. avgust 2019 | 15:58

    Samo jedan mesec da mi daju platu kao ova baba sto ima,provukao bi se do sledeceg leta.Ne verujem da bi nesto losije odradio posao nego ona.A i vecu skolu imam,a radim za 30000 u drzavi koja je ekonomski tigar.Sramota

  • Pravoslavac

    8. avgust 2019 | 18:29

    Sto se onda ima bas puno novih novcanica u svim apoenima!!!! Kakva je ona Maskota HAHAHAHA

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>