Ko plaća štetu na automobilu ako je kriv pešak a ne vozač?

Ukoliko vas udari pešak, odnosno nastane šteta na vašem automobilu, imate malo toga na raspolaganju kada je reč o naplati štete

Gotovo svakodnevno smo svedoci da vozač automobilom obori pešaka. Naplata štete tom prilikom je jasna. Međutim, šta se dešava kada je pešak kriv, a na automobilu je napravljena šteta?

Iako je reč uglavnom o maloj, gotovo zanemarljivoj šteti, minimalanoj, neko je na kraju plati.

Specifično u ovakvim situacijama jeste, da pešak nema osiguranje, odnosno, nije obavezan da se bude registrovan i osiguran, ni u svetu ni kod nas.

ŠTA DA RADITE ONDA?

Postoje dve opcije za vozača ako nastane šteta. Prva je svakako kasko.

Reč je o osiguranju koje automobil ima, ili bi bar trebalo da ima, a reč je o takozvanom osiguranju od auto-odgovornosti prema trećim licima. To znači da ako automobil pešaka povredi, šteta se naplaćuje iz te polise.

Kako pešak, kao što smo naveli, nema zakonsku obavezu da da bude osiguran, onda nema plise osiguranja iz koje će vlasnik automobila da se naplati.

Onda vozač, u tom slučaju može da se se na licu mesta, ili putem privatne tužbe uslovno rečeno, dogovori sa pešakom (ili da se dogovori pre podnošenja tužbe).

Druga opcija je kasko polisa, ali i ona ne mora sto odsto da pokriva sve štete. Odnosno, ugovorom je definisano šta tačno podrazumeva kasko polisa što može da se razlikuje od slučaja do slučaja.

(Telegraf Biznis)

Tagovi: autoosiguranje, Kasko, osiguranje, pešak, sudoar, Vozač, Vozilo

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (11)
Poređaj komentare:
 • G
  GG

  Vozač je dužan da vožnju prilagodi prema opasnosti i potencijalnih opasnosti koju može predvideti

 • M
  matic

  ssmo da podsetim ima i garatni fond osiguravajuci kuca koji isplacuje takve i slicne slucajeve gde ne moze da se potvrdi krivac

 • Е
  Ексокустодијан

  Ја предлажем да се уведе пешачки испит. Па ко га положи, добије пешачку дозволу и правац улица тј. тротоар. А онда ако направи прекршај, саобраћајни, узму му неколико бодова. И тако све док не остане потпуно без бодова, па онда на полагање испочетка. А за озбиљније прекршаје, да му се суспендује дозвола.