• 1
 ≫ 

Milion dece ostaje bez besplatnog obroka u školi. Razlog je za mnoge sraman

 ≫ 

Prema novom programu, 982.000 dece više se neće automatski kvalifikovati za besplatan školski ručak. Čak 55% te dece sada će morati da plaća obrok. Preostalih 45% ući će u sistem za besplatne ručkove, ali moraće da prođu dodatnu birokratiju kako bi pristupili onome što je nekad bilo automatski.

  • 1

Novo pravilo administracije Donalda Trampa ostaviće gotovo milion dece bez besplatnog ručka, saopštilo je američko Ministarstvo poljoprivrede.

Prema predloženim izmenama Dopunskog programa u ishrani (SNAP) - zvaničnog naziva markica za hranu - skoro milion dece više neće automatski biti sertifikovano za dobijanje besplatnih obroka, pokazala je analiza ministarstva.

Trenutno, deca imaju pravo na školske obroke, čak iako roditelji zarađuju više od granice siromaštva. Navodno, plan novog programa za markice jeste da se "popune rupe i nedostaci" u postojećem sistemu.

Računa se da je iznad granice siromaštva prihod od 25.000 dolara za četvoročlanu porodicu. Međutim, činjenica je da neke porodice raspolažu markicama za hranu uprkos zaradi do 50.000 dolara.

Zvaničnici takođe žele da uvedu dodatno pravilo da čak i porodice sa primanjima na pragu siromaštva mogu da dobiju markice za hranu samo ako dokažu da imaju imovinu manju od 2.250 dolara.

Analiza kaže da bi primena novih, oštrijih pravila značila da 982.000 dece više neće automatski imati pravo na besplatan školski obrok. Od toga 45% imalo bi pravo na besplatan školski obrok ako bi njihovi roditelji ili staratelji prošli postupak prijavljivanja.

Preostalih 55% trebalo bi da plati školske obroke.

Lisa Dejvis iz radne grupe izjavila je da bi proces prijave mogao biti prepreka da neka deca dobiju ručak.

Države, rekla je, oslanjale su se na automatsko ispunjavanje uslova.

- Roditelji možda ne razumeju novi upitnik. Birokrarija...Ovo se može odraziti na ugrožene porodice - rekla je.

Iz Ministarstva su rekli da će raditi na tome da se uvede bar period prilagođavanja,a konačna odluka o ovome biće doneta za dve nedelje.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. oktobar 2019 | 12:36

    PA NA DECI DA STEDITE SRAM VAS BILO -DA BUDU GLADNI U SKOLI !!! TAKO SU DECA PRE PAR GODINA DREMALA NA CASOVIMA DOK NISU USTANOVILI DA JE SVAKO DRUGO DETE BEZ DORUCKA DOSLO U SKOLU U BOGATOJ NEMACKOJ I TO SE SADA PROMENULO!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>