• 0
 ≫ 

Kineski pamuk je postao problematičan, a evo kakve to veze ima sa vodećim svetskim brendovima

 ≫ 

Grupe za ljudska prava navode da su u Sinkjangu ujgurske manjine progonjene i vrbovane radi prinudnog rada. Veruje se da mnogi poznati brednovi koriste indirektno pamuk iz ove kineske provincije

  • 0
Pamuk, branje pamuka

Printskrin: Youtube/ Sixth Tone

Svetski trgovci suočavaju se sa kontrolom zaliha pamuka poreklom iz Sinkjanga, kineske provincije preplavljene optužbama o kršenju ljudskih prava. Kina je jedan od najvećih proizvođača pamuka i večina useva dolazi upravo iz ove provincije.

Grupe za ljudska prava navode da su u Sinkjangu ujgurske manjine progonjene i vrbovane radi prinudnog rada. Veruje se da mnogi poznati brednovi koriste indirektno pamuk iz ove kineske provincije.

Na samom kraju lanaca snabdevanja nalaze se brendovi kao što su "H&M", "Esprit" i "Adidas", piše "Vol strit džurnal".

Pamuk, branje pamuka

Printskrin: Youtube/ Sixth Tone

- Ne možete da budete sigurni da nemate prisilnu radnu sangu u svom lancu snabdevanja ako pamuk dobijate iz Kine - rekao je Nejtan Ruser, istraživač sa australijskog Instituta za stratešku politiku.

Eksperti Ujedinjenih nacija i grupe za ljudska prava navode da Kina drži više od milion Ujgura i drugih pripadnika etničkigh manjina u logorima. Takođe navode da su ti kampovi napravljeni kako bi se tamo učio mandarinski kineski, da se tamo zaklinju na odanost predsedniku Si Đinpingu i kritikiju ili se odriču svoje vere.

Kina navodi da ti ljudi pohađaju "centre za sručno osposobljavanje" koji im pruža posao i pomaže im da se integrišu u kinesko društvo.

Ovaj region ključan je za proizvodnju pamika. Kina ukupno proizvodi 22 odsto pamuka na globalnom nivou. Prošle godine je čak 84 odsto kineskog pamuka došlo iz Sinkjanga.

Video: Proslava crvenog zmaja! kina obeležava dan državnosti

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>